Datum zveřejnění: 
16. 8. 2019

Český soběstačný dům pořádal již čtvrtý ročník architektonicko-technologické soutěže pro studenty vysokých škol architektury a stavitelství. 

Projekt usiluje o „realistický posun směrem k čistější budoucnosti“ prostřednictvím spojení zkušených odborníků a nadějných budoucích architektů. Soutěž je vrcholem celého projektu a klade si za cíl vychovat novou generaci architektů, kteří budou brát větší ohledy na prostředí, ve kterém žijeme. 

Zadání soutěže Český soběstačný dům je každoročně cíleno na konkrétní pozemek s určitým záměrem. Tématem letošního ročníku byl maloobjemový rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu, spojující současný životní komfort, co nejefektivnější prostorové řešení, dílčí energetickou nezávislost a šetrnou filozofii. Pozemek, na který byl projekt cílen, je rozměrově atypický o celkové ploše 374 m², z toho zastavitelné ploše 80 m² a nachází se v Českém Krumlově. 

Omezení návrhů, které plyne z rozměrů pozemku, zastavitelné plochy i soběstačnosti domu úzce souvisí se současnou situací mnohých rodin. Není snadné sehnat parcelu, kde by bylo možné postavit bydlení, které by svými rozměry i využitím energetických zdrojů splňovalo požadovaný komfort rodiny. Projekty vzešlé ze soutěže by tak mohly být možným řešením za dostupnou cenu. 

Výhodou přihlášení svého projektu do této soutěže studenti získávají možnost, že jejich návrh bude uskutečněn. Letos v září se budou například realizovat dva domy účastníka prvního ročníku soutěže Vojtěcha Lichého , kde díky LCD ovládacímu panelu budou mít uživatelé přehled o využití energií a jejich spotřebě. 

Čtyřmilionový vítězný dům 

Vít ězným návrhem se v letošním roce stal projekt Jiřího Petrželky z fakulty stavební na ČVUT v Praze. Dům, který navrhl, si během roku akumuluje sluneční energii, ze které je schopný být soběstačný po 265 dní. Zároveň autor bere v potaz nakládání s vodou, využívá šedou a dešťovou vodu a jejím opětovným využitím snižuje spotřebu pitné vody. Celá stavba včetně všech technologií by měla být realizovatelná za pouhé čtyři miliony korun, což je cena, za kterou si pořídíme rodinný dům běžně i dnes. 

Druhé místo obsadil návrh Nikoly Puchelové , která pracuje s konceptem sdílené zahrady i energie se sousedním domem, který má stejného majitele. Třetí místo získali hned dva účastníci. Vojtěch Vejvoda , jehož návrh snižuje úroveň terénu pozemku a umožňuje tím vystavět na malé ploše přívětivý rodinný domek, který bude nabízet stejný komfort jako přilehlé stavby ve vilové čtvrti a Barbora Mažgútová , která nechává stěnu domu porůst „zelenou fasádou“ z rostlin. 

Soběstačná čtvrť 

V příštím ročníku soutěže budou studenti řešit výstavbu celé čtvrti a to díky tomu, že Český soběstačný dům získal nového investora v podobě developerské společnosti V Invest. To umožní studentům nejen spojit svůj projekt s reálným světem, ale taky vyzkoušet si návrhy ve větším měřítku. V Invest se tak zařadil mezi již stávající partnery projektu jako je společnost GWL, největší dodavatel lithiových baterií a solárních komponentů, společnost ENVIPUR, která se zabývá úpravou a čištěním vody nebo společnost Saint Gobain, vyrábějící stavební materiály pro kvalitní, úsporné a udržitelné bydlení. 

Existence tohoto typu soutěží ukazuje široké veřejnosti nové možnosti, dává podněty k zamyšlení se nad vlastním přístupem k životnímu prostředí, šetrnosti k přírodě. Navíc dokazuje, že je možné stavět domy soběstačného typu za finance, které si může rodina dovolit a tak nebrání nic tomu, abychom naše přemýšlení změnili. Zároveň vzniká nová skupina architektů, kteří tvoří s ohledem na svět kolem sebe a tyto projekty lidem nabízejí. Jsme rádi, že díky projektu Český soběstačný dům tyto skvělé projekty vznikají!

Autor: 
Nela Kuhnová, Magdaléna Rosůlková
Zdroj: 
czechdesign.cz