Datum zveřejnění: 
15. 8. 2019

Letadlo Airbus A321 startovalo z letiště Žukovskij jihovýchodně od Moskvy, cílem bylo krymské město Simferopol. Asi kilometr od startovací dráhy musel stroj nouzově přistát, protože do motorů se dostali ptáci. Na palubě bylo 226 cestujících a osm členů posádky. 

Agentura TASS s odvoláním na úřední zprávu sdělila, že po přistání bylo do nemocnice převezeno 23 lidí se středně těžkým zraněním. Ostatní cestující byli dopraveni na mezinárodní letiště Domodědovo, odkud budou na Krym cestovat jiným letadlem. 

Piloti podle prvotních zpráv manévr zvládli dobře. „Rozhodnutí přistát na poli bylo správné,“ potvrdil v České televizi pilot boeingu Ladislav Keller z Ústavu letecké dopravy ČVUT v Praze. Vzrostlá kukuřice je podle něj výhodná z toho důvodu, že letoun před nárazem zbrzdí. Též rozhodnutí pilotů nevysunovat podvozek bylo podle něj správné, neboť by se do hlíny nejspíše zabořily. Při dosednutí na břicho a motory se rozloží hmotnost stroje na větší plochu a letoun s větší pravděpodobností zůstane vcelku. „Vysunou vztlakové klapky, informují posádku i řízení provozu, ještě před přistáním musí vypnout oba motory a zavřít přívod paliva,“ popsal doporučený postup nouzového přistání. 

Zdroj: 
forum24.cz