Datum zveřejnění: 
12. 8. 2019

Simulátor, který vyvinuli studenti z FEL ČVUT v Praze, změní způsob zaškolování operátorů na lince 155. Jde o systém, jenž napodobuje vývoj krizových situací, které musí řešit dispečer pražské záchranky na telefonu. 

Vyvíjená platforma nového počítačového systému „Operátor“, která je určena pro výcvik pracovníků zdravotnických operačních středisek, umožňuje záchranářům opakovatelné a měřitelné testování v rámci realizovaného tréninku, a to od stavu běžného provozu, až po krizové stavy či simulovaná hromadná neštěstí. 

Projekt má zajímavou historii, jak sdělil Marek Nekuda, vedoucí vývojového týmu studentů: „Před pěti lety jsme neformálně diskutovali s odborníky na kongresu Operační řízení ve zdravotnictví jejich představy o řešení budoucnosti výcviku pracovníků zdravotnických operačních středisek, lidově řečeno záchranek. Nápady a vize byly na světě hned, následovalo psaní projektu a soutěžení o podporu. Hledání zdrojů trvalo pár let, ale nyní je pro nás slavnostní chvíle, že systém funguje, uživatelé jej hodnotí kladně a odborníci na operační řízení jsou nadšeni. A my máme radost, protože práce, která má opravdu smysl a která zkvalitní urgentní zdravotnickou péči, pomůže nám všem.“

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN