Datum zveřejnění: 
9. 8. 2019

Studentská soutěž Inspireli Awards pomáhá vybrat návrh na podobu nové ambasády ČR v etiopské Addis Abebě. Pětadvacítku projektů postupujících do finále lze zhlédnout na výstavě Architektura probíhající v pražské Invalidovně od 9. srpna do 1. září. 

Speciální soutěžní kategorii vypsalo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky ve spolupráci s Fakultou stavební ČVUT v Praze, katedrouarchitektury, a podle vítězného návrhu by ambasáda měla skutečně vzniknout do roku 2025. 

Spolu s výsledky soutěže Inspireli se na výstavě představuje i výběr bakalářských a diplomových prací studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze v programu Architektura a stavitelství v tomto akademickém roce. Návštěvníci tak mají unikátní možnost seznámit se s vnímáním architektury v podání studentů – budoucích architektů. 

„Soutěže Inspireli Awards ve speciální kategorii Návrh ambasády ČR v Addis Abebě se zúčastnilo 474 studentů z 38 zemí, kteří přilásili 281 projektů. Mezinárodní porota složená z architektů z celého světa a zástupců vyhlašovatele soutěže – Ministerstva zahraničních věcí ČR – vybrala ze všech prací 25 projektů do finále. Jde přitom o studenty ze tří světadílů, 17 univerzit a 12 národností,“ říká jeden ze zakladatelů soutěže Ing. Karel Smejkal z Fakulty stavební ČVUT v Praze. Vítěz bude oznámen na slavnostním ceremoniálu 10. října na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Soutěžní podmínky pro návrh ambasády byly zadány natolik podrobně, aby bylo možné vítězný návrh dopracovat pro realizaci. Vítěz soutěže dostane odměnu 2000 eur (51.600 korun), finančně oceněný bude i druhý a třetí návrh. 

„Velký zájem studentů z celého světa o soutěž nás překvapil. Přihlášené práce jsou kreativní, pestré, výběr pouze 25 finalistů byl proto velmi náročný,“ říká Ing. Petr Kyslík z Ministerstva zahraničních věcí ČR, ředitel odboru správy majetku, který zajišťuje projekt realizace české ambasády v Addis Abebě v Etiopii. 

„Vybrané projekty nás zaujaly nejen kvalitou architektonického návrhu, ale také propracovaností dispozičního řešení, což svědčí o zájmu studentů pochopit složité provozní vazby areálu zastupitelského úřadu,“ dodává Ing. Tomáš Kryl, Ph.D., náměstek pro řízení sekce ekonomicko-provozní Ministerstva zahraničních věcí ČR, který byl členem mezinárodní poroty. 

Z České republiky se do finále dostalo devět prací. Pět z nich pochází z Fakulty stavební ČVUT v Praze. „Jsem rád, že se naši studenti do soutěže aktivně zapojili a dokázali se v hodnocení mezinárodní komise dostat až takto vysoko. Ukazuje to na jejich znalosti, talent i zájem o obor,“ říká prof. Mikuláš Hulec, vedoucí katedry architektury na Fakultě stavební ČVUT v Praze. 

Vyhlašovatelem soutěže je Inspireli, mezinárodní online platforma pro architekty, spoluorganizátory jsou ČVUT v Praze a Fakulta stavební ČVUT v Praze, záštitu soutěži poskytla řada významných organizací z celého světa. Na soutěži se podílí také společnost Lego, jež věnuje výherci unikátní model jeho návrhu. Soutěž Inspireli Awards založil v roce 2015 designér prof. Bořek Šípek spolu s Ing. Karlem Smejkalem z Fakulty stavební ČVUT v Praze. Práce hodnotí odborníci z řad světově uznávaných architektů jako anonymní, čímž je zajištěna objektivita soutěže. 

Výstava Architektura se uskutečňuje pod záštitou kreativní platformy 3 Kurátorek v západním křídle Invalidovny (Sokolovská 24/ 136, Praha 8), zhlédnout ji lze od 9. srpna do 1. září, vždy od čtvrtka do neděle od 15 do 19 hodin. 

Nová ambasádu v etiopské Addis Abebě s byty pro diplomaty má vzniknout na pozemku, který Česko vlastní, ale dosud nevyužívá, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Vypracování projektové dokumentace a výstavbu nové ambasády plánuje ministerstvo zahraničí na roky 2020 až 2025. 

„Nový areál zastupitelského úřadu bude postaven na pozemku, který bývalá Československá socialistická republika zakoupila v roce 1974 pro výstavbu nového zastupitelského úřadu. Tato výstavba se však nikdy neuskutečnila a pozemek je dosud prázdný,“ sdělila Štíchová. 

Zároveň se ministerstvo zahraničí v podmínkách vypsané soutěže zavázalo, že jméno autora vítězného návrhu bude uvedeno na budově velvyslanectví, které bude podle projektu postaveno. 

Nový areál zastupitelského úřadu vznikne na pozemku o rozloze 13 300 metrů čtverečních. Podle podmínek soutěže by v areálu měla být úřední budova velvyslanectví, budova konzulárního a vízového úseku, rezidence velvyslance, byty pro diplomaty a budova pro místní zaměstnance ambasády. Na pozemku mají vzniknout i garáže a prostor pro volnočasové aktivity zaměstnanců. 

Česko už velvyslanectví v Addis Abebě má. Tamní diplomaté jsou zodpovědní nejen za Etiopii, ale zastupují české zájmy také v Džibutsku, na Komorech, na Seychelách, v Somálsku a v Jižním Súdánu. Velvyslanec v Etiopii je také stálým představitelem Česka při Africké unii a při Hospodářské komisi OSN pro Afriku.

Zdroj: 
imaterialy.dumabyt.cz