Datum zveřejnění: 
6. 8. 2019

Kaleidoscope od studentky Technické univerzity v Turecku Ekin Ünlü. To je návrh, který vyhrál soutěž Digitální továrna. Uspořádalo ji Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze a skupinou PETMAT. Podstatou studentského klání bylo vytvořit 3D návrh tištěné sochy z recyklovaného PET materiálu. Porota vybírala ze sedmi návrhů. 

„Soutěž má zvýšit povědomí o nových technologiích a možnostech využívání recyklovaného materiálu. Má také ukázat, že lze velmi jednoduše propojit studium a kreativitu s praxí a reálným uplatněním,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Takový přístup je v souladu s Inovační strategií 2019 – 2030, Česká republika je totiž zemí pro budoucnost = the Country for the Future. Vítěznou práci chceme představit na Mezinárodním strojírenském veletrhu, zhmotníme ji na našem stánku.“ 

Na druhém místě se v soutěži Digitální továrna umístil návrh studenta ČVUT v Praze z Vietnamu Cuonga Dovana nazvaný Hexaball, pomyslnou bronzovou medaili získal Martin Králík z VUT Brno. Všem, kteří se do soutěže přihlásili, organizátoři děkují za originální nápady a gratulují vítězům. 

„Nešlo o jednoduché zadání, studenti si s ním ale poradili a poslali neotřelé a zajímavé návrhy. Výběr vítězného nápadu nebyl vůbec jednoduchý, svědčí o tom fakt, že na druhém místě skončil student o pouhý jeden bod za vítězem,“ říká zakladatelka neziskové organizace a výzkumné skupiny FA ČVUT v Praze PET-MAT Kateřina Nováková a dodává: „Pro studenty je velmi důležité propojení s praxí, možnost prezentovat vítězný návrh na říjnovém veletrhu v Brně tak velmi vítáme.“ 

3D umělecký objekt bude během Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně součástí expozice Ministerstva průmyslu a obchodu a následně se vydraží v aukci ve prospěch studentského start-upu. Z přípravy a výroby 3D objektu vznikne časosběrný dokument, který bude na stánku MPO rovněž ke zhlédnutí.

Zdroj: 
madambusiness.cz