Datum zveřejnění: 
5. 8. 2019

V Praze se tento týden koná mezinárodní Kongres logiky, metodologie, filozofie vědy a techniky, na který dorazí 700 předních filozofů z celého světa. Odborníci budou debatovat o různých vědních oborech jako etika, matematika či ekologie. Kongres se koná v prostorách Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze a potrvá do soboty. Obdobně významná filozofická akce v Praze byla naposledy před 85 lety. 

Vystoupí filozofové, kteří se zaměřují na fyziku, chemii, biologii nebo behaviorální a historické vědy. Přichystáno je čtyřicet tematicky zaměřených sympozií, která organizují přední světové asociace pro logiku a filozofii vědy. 

Mezi hlavními řečníky je světová odbornice na vztah vědy a demokracie Heather Douglasová. S jednou ze tří hlavních přednášek na kongresu vystoupí americká filozofka Heather Douglasová, která je světovou odbornicí na vztah vědy a demokracie. Zajímá se o odpovědnost vědců, financování vědy a důvěru občanů k vědě. Je členkou Americké asociace pro pokrok ve vědách. 

Další dvě plenární přednášky budou mít Joel David Hamkins z univerzity v Oxfordu a Sandra Mitchellová z amerického Pittsburgu. Hamkins je uznávaným odborníkem na matematickou a filozofickou logiku, zejména teorii množin a problematiku nekonečna. Mitchellová publikovala mnoho článků o sociobiologii, biologické složitosti a evoluční biologii. Je bývalou prezidentkou Společnosti pro filozofii vědy. 

Přednášky o klimatických změnách i genové manipulaci. Na programu ale budou i přednášky k aktuálním celospolečenským tématům, jako je klimatická změna, etika umělé inteligence či přípustnost genových manipulací. Mnoho příspěvků se také bude týkat filozofické a matematické logiky. 

Kongres se koná už pošestnácté pod záštitou mezinárodní unie filozofů. V Česku je hlavním pořadatelem Filozofický ústav Akademie věd ČR a záštitu nad ním převzala předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. Podle Alice Horáčkové z Akademie věd hostila Praha srovnatelnou akci naposledy v roce 1934, když v metropoli proběhl osmý Mezinárodní filozofický kongres.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz