Datum zveřejnění: 
5. 8. 2019

Na tribuně kdesi na Císařském ostrově v Praze sedí desítky studentů a napjatě pozorují dění před sebou, kde čtveřice dronů poletuje prostorem. Malé bzužící stroje se po chvilce koordinovaného pohybu snáší k zemi a mezinárodní dav nadšeně tleská. Na první pohled není zřejmé, co je přimělo aplaudovat – létající a přistávají drony tu přeci jen jsou už dlouho a setkal se s nimi snad každý. 

Kouzlo nicméně spočívalo v tom, že tuhle čtveřici dronů v reálném čase nikdo neovládal. 

„Jednotlivé studentské týmy měly za úkol implementovat systém pro autonomní řízení dvou nebo více dronů s cílem vyfotit předem označená místa na zemi,“ vysvětluje šéf multi-robotické skupiny při ČVUT v Praze Martin Saska s tím, že soutěz byla zakončením letní školy která probíhala právě na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. 

Samotná Saskova skupina se vývojem technologie zabývá již šestým rokem a dosud jejích služeb využívali třeba památkáři pro dokumentování interiérů historických budov. Nyní se však prý nachází ve fázi, kdy dokáže vyřešit i komplikované lety. 

„Roj autonomních dronů jsme schopni vypustit do lesa, kde probíhal požár, a pomocí termokamery zjišťovat, kde by mohl oheň znovu vzniknout,“ popisuje Saska. „To je oproti klasickému řešení, kdy tam hasiči fyzicky jdou s lopatami mnohem efektivnější řešení a méně nebezpečné řešení,“ usmívá se Saska a dodává, že požárníci mají o technologii zájem. 

Autor: 
Zdravko Krstanov
Zdroj: 
forbes.cz