Datum zveřejnění: 
4. 8. 2019

Přibližně 700 filozofů z celého světa příští týden přijede do Prahy na mezinárodní Kongres logiky, metodologie, filozofie vědy a techniky. Bude se konat v prostorách Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Odborníci budou debatovat o různých vědních oborech jako etika, matematika či ekologie. 

Kongres začne v pondělí a potrvá do soboty. Obdobně významná filozofická akce se v Praze naposledy konala před 85 lety, sdělila Alice Horáčková z Akademie věd ČR. 

Na kongres přijede nejen řada předních filozofů z mnoha evropských států, USA či Kanady, ale také z Jižní Ameriky, Asie, Austrálie nebo Afriky. Jde o jedno z vůbec největších setkání filozofů na světě. Koná se pod záštitou mezinárodní unie filozofů s názvem Divize pro logiku, metodologii a filozofii věd a techniky, uskuteční se pošestnácté. Podle Horáčkové hostila Praha srovnatelnou akci naposledy v roce 1934, když byl osmý Mezinárodní filozofický kongres. 

Na programu budou příští týden například přednášky k aktuálním celospolečenským tématům, jako je klimatická změna, etika umělé inteligence či přípustnost genových manipulací. Mnoho příspěvků se také bude týkat filozofické a matematické logiky. Vystoupí filozofové, kteří se zaměřují na fyziku, chemii, biologii nebo behaviorální a historické vědy. Přichystáno je čtyřicet tematicky zaměřených sympozií, která organizují přední světové asociace pro logiku a filozofii vědy. 

S jednou ze tří hlavních přednášek na kongresu vystoupí americká filozofka Heather Douglasová, která je světovou odbornicí na vztah vědy a demokracie. Zajímá se o odpovědnost vědců, financování vědy a důvěru občanů k vědě. Je členkou Americké asociace pro pokrok ve vědách. 

Další dvě plenární přednášky budou mít Joel David Hamkins z univerzity v Oxfordu a Sandra Mitchellová z amerického Pittsburgu. Hamkins je uznávaným odborníkem na matematickou a filozofickou logiku, zejména teorii množin a problematiku nekonečna. Mitchellová publikovala mnoho článků o sociobiologii, biologické složitosti a evoluční biologii. Je bývalou prezidentkou Společnosti pro filozofii vědy. 

Hlavním pořadatelem kongresu v Praze je Filozofický ústav Akademie věd ČR. Na pořádání akce jdou peníze z Akademie věd a jejího programu Strategie AV21 i z hlavního města Prahy. Záštitu převzala předsedkyně akademie Eva Zažímalová. Informace ke kongresu jsou také na internetových stránkách. Od 11. do 16. srpna na něj naváže partnerská konference Logic Colloquium, kterou každoročně pořádá Asociace pro symbolickou logiku.

Zdroj: 
echo24.cz