Datum zveřejnění: 
1. 8. 2019

DEVĚT MĚSÍCŮ ENERGETICKÝCH PRÁZDNIN 

Navrhnout rodinný dům, který je po většinu roku nezávislý na dodávkách elektrické energie – takové bylo zadání čtvrtého ročníku studentské soutěže Český soběstačný dům. Studenti z Česka a Slovenska v ní představili své koncepty bydlení maximálně šetřící pitnou vodou a pokrývající většinu energetické spotřeby vlastní elektřinou. Vítězem letošního ročníku se stal Jiří Petrželka z Fakulty stavební ČVUT v Praze. 

Studenti využili pro návrh konkrétní, rozměrově atypický pozemek v Českém Krumlově. 

Z osmi projektů, které se dostaly do finále, nejlépe vyšel zmíněný dřevěných roštů se sklolaminátovými deskami. návrh Jiřího Petrželky, jehož dům lze postavit za čtyři miliony korun. Energeticky soběstačný provoz vítězného objektu je díky akumulované sluneční energii zajištěn po dobu devíti měsíců. Návrh také počítá s recyklací šedé vody a využitím dešťových srážek. S pitnou vodou autor zachází jako s velkou cenností, vždyť vše nasvědčuje tomu, že si jí již brzy budeme vážit mnohem více než ještě nedávno. 

VÝCHOVA NOVÉ GENERACE ARCHITEKTŮ 

Posláním soutěže je zvýšit povědomí o stavbách šetrných k životnímu prostředí. „Pouze na elektřině spotřebuje každá domácnost za rok průměrně 1,3 tuny uhlí. Proto má smysl stavět či rekonstruovat domy tak, aby v nich majitelé neplýtvali energií, a naopak, aby si část energie vyrobili sami. Naše soutěž přispívá k výchově generace architektů, kteří budou schopni takové domy navrhovat,“ říká Pavel Podruh, zakladatel platformy Český soběstačný dům. 

V příštím roce bude úkolem studentů navrhnout celou čtvrť, navíc ve skutečném developerském projektu. Výhodou reálného zadání je mimo jiné fakt, že v případě úspěchu se studenti dočkají také realizace projektu. V září tak platforma Český soběstačný dům začne stavět dva ukázkové domy navržené účastníkem prvního ročníku soutěže Vojtěchem Lichým.
Hlavním partnerem ekologické iniciativy je Hypoteční banka. 

„Jako největší poskytovatel hypoték v České republice podporujeme zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Proto jsme také v roce 2018 představili Zelenou hypotéku. Výstavbu energeticky šetrného bydlení podporujeme jako jediní v Česku. Tento model financování je vhodný zejména pro ty, kdo mají zájem stavět nebo rekonstruovat v nejvyšším energetickém standardu. A takových rodin je stále více,“ uvádí Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky. 

ZELENÉ BYDLENÍ NA VZESTUPU

Toto tvrzení se opírá i o výsledky průzkumu, podle kterého se o ekologické bydlení zajímá 59 procent dotázaných. Více než 78 procent by dokonce bydlení v energeticky pasivních domech upřednostnilo, pokud by stálo bezprostředně před rozhodnutím. Na nový trend reaguje i Hypoteční banka, která se nyní rozhodla rozšířit podporu pro všechny, kteří výstavbu nebo rekonstrukci šetrné budovy plánují. „Po úspěchu Zelené hypotéky v minulém roce jsme se ještě rozhodli rozšířit počet benefitů a motivovat další zájemce. Nyní je pro ně připravena sleva 0,15 procenta ze standardní úrokové sazby a také sleva 45 % na pojištění nemovitosti za první pojistné období. K tomu se dále přidává zvýhodněné pojištění v následujících letech, kdy je možné ušetřit tisíce korun,“ říká Andrea Vokálová. 

„Zelená finanční novinka“ zaznamenala letos v květnu velký úspěch, když se umístila na druhém místě v kategorii hypoték v soutěži Zlatá koruna 2019. „Ocenění dokazuje, že jsme se vydali správnou cestou. Jsme moc rádi, že si produkt už našel místo na trhu a že pomáhá se získáním bydlení lidem, kteří se k přírodě chovají ohleduplně. Těm, kteří o zeleném bydlení dosud neuvažovali, chceme zároveň ukázat, že začít bydlet v soběstačném domě, není nijak složité a není třeba se obávat vysoké administrativní nebo finanční zátěže,“ dodala Andrea Vokálová. 

Hypoteční banka připravila pro veřejnost velmi efektní interaktivní model domu, na kterém tvůrci ukazují, jak se dá přistoupit k šetrným technologiím.
 

Zdroj: 
Deník - Magazín Bydlení