Datum zveřejnění: 
31. 7. 2019

Jiří Petrželka z Fakulty stavební ČVUT v Praze se stal vítězem čtvrtého ročníku studentské architektonické soutěže Český soběstačný dům. 

Jeho koncept rodinného domu, který je po většinu roku nezávislý na dodávkách elektrické energie, porazil desítky dalších návrhů z Česka a ze Slovenska. Studenti museli pro daný návrh využít konkrétní, rozměrově atypický pozemek v Českém Krumlově. Provoz vítězného domu je díky akumulované sluneční energii zajištěn po tři čtvrtě roku, návrh také počítá s recyklací šedé vody a využitím dešťovky. Dům od Jiřího Petrželky lze postavit za čtyři miliony korun. Cílem soutěže, jehož hlavním partnerem je Hypoteční banka, je pomoci vybudovat generaci profesionálů, kteří takové domy umí navrhovat. Příští rok budou studenti poprvé navrhovat celou čtvrť ve skutečném developerském projektu. Výhodou reálných zadání soutěže je mimo jiné fakt, že studenti nevytvářejí své návrhy jen virtuálně, ale mohou se dočkat také jejich realizace. V září letošního roku se tak začnou stavět dva ukázkové domy navržené Vojtěchem Lichým, účastníkem prvního ročníku soutěže. 

Nových skladů se staví méně, mírně vzrostla jejich neobsazenost 

Tempo výstavby tuzemských průmyslových nemovitostí zpomaluje. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se dokončilo 153 tisíc metrů čtverečních skladových ploch ve 14 průmyslových parcích. To je meziročně o 11 procent méně a o něco méně než v prvních třech měsících letošního roku. Informace zveřejnilo sdružení realitních poradců Industrial Research Forum, jehož členy jsou společnosti CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield a JLL. Mezi největší dokončené projekty patří Prologis Park Brno (39 400 m2), první část haly v CTPark Ostrava (14 100 m2) a budova v industriálním parku Business Park Ostrava (12 700 m2). Hlavním tahounem nové poptávky byly v druhém čtvrtletí především společnosti zabývající se výrobou. Ke konci června bylo volných 4,4 procenta moderních průmyslových prostor v Česku, před rokem ve stejnou dobu to bylo 3,7 procenta. 

Stát dá obcím na územní plány téměř 20 milionů korun 

Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří celkem 93 projektů na zhotovení územních plánů za 19,3 milionu korun. Na ministerstvo přišlo v rámci dotačního titulu „Územní plán“ pro rok 2019 celkem 103 žádostí s celkovým požadavkem přes 22 milionů korun. Nejvíce úspěšných žadatelů je ze Středočeského kraje. O dotace na pořízení nového územního plánu mohla žádat jen obec, která buď neměla žádný územní plán, nebo takový, jehož platnost skončí do 31. 12. 2022. 

Central Group může pokračovat v projektu 

Stávající objekty v areálu firmy Barvy Tebas v Praze 9 na ulici Poděbradská mohou být odstraněny. Pražský magistrát zamítl odvolání, jež žádalo jejich zachování. Na místě plánuje developer Central Group postavit komplex se 700 byty.

Zdroj: 
iHNed.cz