Datum zveřejnění: 
31. 7. 2019

Zničení mostu si na středu naplánovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Fakulta stavební Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT v Praze). Smyslem je otestovat novou technologii pro zesílení mostní konstrukce. 

Mostu v Petrově nad Desnou na Šumpersku v Olomouckém kraji zbývá posledních pár chvil. Stavbu z roku 1906 v havarijním stavu chtějí vědci využít k řadě zkoušek, při kterých ji zcela zničí. Zkoušky mají mimo jiné otestovat technologii SMA, která má pomoci zpevnit mostní konstrukci. 

„Most bude zatěžován prostřednictvím silničních panelů a následně pomocí štěrkem naplněných ‚bigbagů‘ do dosažení porušení konstrukce. K použití bude připraveno zkušební zatížení o celkové váze zhruba 520 tun. Při zatěžování bude prováděna řada měření,“ vysvětlil Pavel Ryjáček z Fakulty stavební ČVUT v Praze. 

Technologie SMA (Shape memory alloys) zahrnuje materiály s tvarovou pamětí, podle Ryjáčka se jedná o první reálné využití této technologie na mostní konstrukci. 

„Materiály s touto schopností jsou výjimečné svými možnostmi deformace (zkrácení) po jejich zahřátí současně s jejich velmi vysokou pevností. To v praxi umožňuje tyto materiály použít jako externí předpětí, které lze jednoduše aktivovat a upevnit na konstrukci. Na mostě byl tento prvek nainstalován na příčníku a díky předpětí se původně tahové namáhání pohybuje v tlakové oblasti. To je zejména významné pro eliminaci rizika únavového porušení,“ popsal Ryjáček.

Zdroj: 
tnbiz.cz