Datum zveřejnění: 
30. 7. 2019

Čeští studenti představili odvážné návrhy úsporných rodinných domů. Energii ze slunce ukládají v bateriích i ve vodíkových článcích. Vítězný návrh zaujal detailní technickou propracovaností a nízkými náklady. Postavit jej lze už za čtyři miliony korun. 

Studenti navrhovali na konkrétním pozemku s rozlohou 374 metrů čtverečních v Českém Krumlově malý rodinný dům se zastavitelnou plochou domu omezenou na 80 metrů čtverečních. Nemovitost měla fungovat po většinu roku na elektřinu z vlastních zdrojů, šetřit vodu a všechny ostatní přírodní zdroje. 

Výška objektu nesměla překročit dvě nadzemní podlaží či jedno podlaží s podkrovím. Tedy častá situace, se kterou se potýkají mladé rodiny hledající vhodné místo k bydlení. 

Do letošního ročníku soutěže se přihlásily desítky studentů z celé České republiky a ze Slovenska s koncepty úsporného bydlení. V průběhu šesti měsíců studenti přetavili tento koncept do propracovaných projektových studií. 

Porota soutěže Český soběstačný dům 2019 vybrala devět nejlepších návrhů. Vítězný dům studenta Jiřího Petrželky z Fakulty stavební ČVUT v Praze nabízí za 4 miliony korun 106 m² obytné plochy. 

Jeho dřevostavba s originálním využitím sklolaminátových fasádních desek disponuje fotovoltaickými panely integrovaným do střechy o výkonu 18,425 kWp spolu s bateriovým úložištěm o kapacitě 6,48 kWh a pokryje tak kompletně svou potřebu elektrické energie minimálně 265 celých dní v roce. 

Návrh počítá také s maximální recyklací šedé vody a s využitím dešťové vody, díky čemuž dokáže ušetřit až polovinu běžné spotřeby pitné vody. Celkové náklady na stavbu tohoto domu by měly včetně všech potřebných technologií dosahovat částky čtyř milionů korun. 

Výhodou reálných zadání soutěže je mimo jiné fakt, že studenti nevytvářejí své návrhy virtuálně do šuplíku, ale mohou se dočkat také jejich realizace. V září letošního roku začne například Český soběstačný dům stavět dva ukázkové ostrovní domy, které budou zcela nezávislé na jakýchkoli sítích. Jde přitom o návrh studenta z prvního ročníku soutěže, dnes již úspěšně praktikujícího architekta ve vlastním studiu MLAA, Vojtěcha Lichého. 

Kromě důrazu na zadání, která vycházejí z reálného světa a života, si organizátoři soutěže zakládají také na tom, aby byl každý ročník soutěže typově odlišný. Po malém rodinném domku tak budou studenti v příštím roce řešit výstavbu celé čtvrti v konkrétním developerském projektu.

Autor: 
Lenka Weberová
Zdroj: 
idnes.cz