Datum zveřejnění: 
30. 7. 2019

Brno, 30. července 2019 – Návrh nového prototypu ultralehkého letounu v podobě stavebnice je společným cílem expertů z ČVUT v Praze a brněnské firmy Direct Fly. Vývoj, stavbu i testování ultralehkého letadla s malými požadavky na délku vzletové a přistávací dráhy finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TA ČR). 

Do vývoje KITPLANE neboli letadla v podobě stavebnice vložila TA ČR ze svého programu EPSILON více než 6,7 milionu korun. „Jedná se o malé ultralehké letadlo typu UL-LSA STOL s velmi malými požadavky na délku přistávací i vzletové dráhy. Po koncepci letounů ve stavebnici byla již velká poptávka a my tento projekt vítáme a podporujeme. Jsem si jistý, že sestavovaný prototyp, na kterém se podílí největší kapacity z oboru v tuzemsku, najde nejen na českém trhu velké uplatnění,“ uvedl předseda TA ČR Petr Konvalinka. 

Kromě výzkumníků Fakulty strojní Českého vysokého učení technického v Praze stojí za projektem i brněnská firma Direct Fly, která se specializuje na malosériovou produkci a vývoj lehkých celokovových letadel. 

Vývoj odstartoval již v minulém roce, kdy tým odborníků vypracoval optimalizační studii nového letounu s ohledem na ideální variantu řešení i náklady a ke koncepci KITPLANE připravil realizační a technickou dokumentaci. „Dále jsme optimalizovali pohonnou jednotku pro letoun a zahájili samotnou výrobu ověřovacích prototypů. Navrhli jsme všechny potřebné stavební prvky a následně zahájili montáž prototypu, určeného pro zátěžové zkoušky. Nyní jej testujeme v souladu se zákony a předpisy,“ doplnil Ivo Lederer ze společnosti Direct Fly s tím, že projekt nového letounu v podobě stavebnice bude hotový v příštím roce.

Zdroj: 
ibrno.cz