Datum zveřejnění: 
29. 7. 2019

Jedenadvacáté narozeniny letos slaví největší cyklistický závod na území Prahy Author Pražská padesátka. Odstartuje 21. září a tradičně bude součástí prestižního seriálu Author Maraton Tour. Na přihlášené bude čekat padesátikilometrová trať, která povede z Prahy 6 na Okoř a zpět. Přijít však mohou i ti, kteří by si na zdolání trasy netroufli, v kampusu ČVUT v Praze bude totiž připraven bohatý doprovodný program. Společné tréninky přislíbil ambasador závodu, paralympijský cyklista Jiří Ježek. 

Jste ambasadorem závodu Author Pražská padesátka. V čem konkrétně vaše funkce spočívá? 

Pražskou padesátku jezdím od roku 2003. Mám ten závod rád a vždycky jsem mu mezi cyklisty dělal reklamu, protože se jedná o skvělou akci pro každého, kdo se rád sveze na kole. Nový organizační tým chystá závod posunout ještě trochu výš, tak jim v tom rád pomůžu. Záleží nám na pravidelných účastnících a zároveň bychom rádi oslovili ty, kteří Pražskou padesátku ještě nejeli. Chystáme novinky pro partnerské firmy a instituce, chceme podpořit přátelskou atmosféru a budeme se snažit udržovat komunitu srdcařů a nadšenců, kteří mají tenhle závod v krvi. Nechci prozrazovat všechno, ale například jeden podvečer v týdnu před závodem bychom chtěli na trase závodu uspořádat společnou vyjížďku, otevřenou pro každého...

Co je pro vás padesátikilometrová trať? 

Ta trasa je naprosto ideální. Je dostatečně těžká pro ty, kteří chtějí naplno závodit, ale naprosto zvládnutelná pro každého, kdo aspoň občas na kole jezdí. Pravidelně si tu dobře zazávodí naši špičkoví eliťáci stejně jako třeba můj spolužák ze základky, který si loni pořídil kolo tři měsíce před závodem. Jde jen o tempo, které člověk zvolí. Vítěz loni prolétl tratí za hodinu a půl, nejlepší žena strávila na trase jen o čtvrt hodinky víc, já přijel minutu před ní a třeba moje manželka Soňa se kochala okolím Prahy přes dvě a půl hodiny. Počkáme ale na každého, kdo si na Pražskou pa desátku naplánuje ještě delší časový úsek. Podle propozic závod končí až po 15. hodině. Krajina na severozápad od Prahy směrem ke hradu Okoř je poměrně zvlněná, takže závodníci musí s několika stoupáními počítat, ale není to nic záludného. Stejně tak všechny sjezdy jsou absolutně bezpečné a zvládne je i úplný začátečník. Samozřejmě že je potřeba být opatrný a ohleduplný k ostatním. Nejde o mistrovství světa, takže jedna dvě pozice ve výsledkové listině za zbytečné riziko nestojí. Naopak gentlemanské chování a ducha fair play vždycky vítáme. Vždyť tenhle závod je hlavně o přátelské atmosféře a společném sportovním zážitku. 

Závod vede přes Dejvice, vy v Praze 6 žijete. Jak se vám tady jezdí? 

Pětadvacet let své závodní kariéry jsem každý den vyrážel na tréninky rovnou z domova, kousek od Kulaťáku. To je dostatečný důkaz, že to jde. Praha 6 je branou do té nejhezčí části Středočeského kraje. Podél Vltavy na sever na Roztoky a Kralupy, severozápadně na Okoř a Kladensko, západně na Lány a Křivoklátsko, no a na jihozápadě čeká Karlštejn, Berounsko a Český kras. Trasa Pražské padesátky dává ideální inspiraci těm, kteří si chtějí zajezdit na kole v okolí Prahy, udělat si výlet na Okoř a přitom nechtějí cestovat autem. Z celé Prahy můžete dojet metrem na Dejvickou a za pár minut jste bezpečně v přírodě. 

Co byste závodníkům doporučil, aby dojeli bezpečně do cíle? Máte nějaké triky, rady nebo tajné zbraně? 

Samozřejmě by bylo ideální během léta aspoň trochu potrénovat. Jezdit na kole, vyjet si párkrát nějaký ten kopeček v rychlejším tempu. Ale záleží na ambicích. Člověk s průměrnou kondicí se nemusí ničeho bát. A kdo chce bojovat ve své věkové kategorii o stupně vítězů, ten určitě ví, co má v přípravě dělat. Rozhodně bych si nechal seřídit a zkontrolovat kolo. Nezapomeňte na náhradní duši a lepení, cyklistickou láhev s pitím, mobil pro případ nouze a nějaký energetický gel nebo tyčinku, protože i na padesátikilometrové trati může dojít energie. Pro závodníky bude samozřejmě připravena občerstvovací stanice, ale „vyprošťovací“ tyčinka, gel nebo banán se může hodit… O cyklistické helmě už doufám mluvit nemusím, ta je pro závod povinná, ale věřím, že už ji dnes všichni používají automaticky. O správnou motivaci se každému postará samotná atmosféra závodu, ale hodí se i nějaký ten soukromý minisouboj s kamarádem, kolegou z práce nebo s vlastním časem z minulého ročníku… V cíli pak bude na kaž dého čekat občerstvení a výborné pivo z Únětického pivovaru! Takže sportu zdar, užijte si léto a my se na vás budeme těšit 21. září na startu 21. ročníku Author Pražské padesátky! Všechny důležité informace včetně přihlášky najdete na www.prazska50.cz. 

Author Pražská padesátka 2019 

21. ročník bude zahájen 21. září 2019. 
Od 8.00 do 9.45 hodin bude prezentace a výdej startovních čísel s čipy. 
V 10.00 hodin odstartuje samotný závod, a to v Dejvicích v Bechyňově ulici, cíl je před Fakultou architektury ČVUT. 
Trasa je dlouhá 50 km, převýšení 910 m. 
Pojede se na trase Dejvice, Horoměřice, Velké Přílepy, Noutonice, Podholí, Hole, Zákolany, Budeč, Nový mlýn, Okoř, Malé Čičovice, Tuchoměřice, Juliána, Nebušice, Šárka, Dejvice.
Závod je vhodný pro horská a trekingová kola.
Přihlašovat se můžete na www.prazska50.cz, uzávěrka všech přihlášek je 19. září ve 12.00 hodin. 

Zdroj: 
Vaše 6