Datum zveřejnění: 
25. 7. 2019

Praha má vlastní iQpark. Kotví do konce října na Vltavě

V Praze můžete potkat další roboty. Stačí se za nimi vypravit na vltavskou náplavku na Rašínovo nábřeží k železničnímu mostu, kde kotví loď iQport. Je to ráj pro všechny zvídavé bez rozdílu věku. 

I Praha už má vlastní zážitkový iQpark, za kterým bylo potřeba z metropole jezdit například do Liberce nebo Plzně. Není ovšem v budově, ale pluje na hladině Vltavy. Lze si v něm popovídat s dvojicí robotů a na vlastní kůži při sjezdu divoké řeky, jízdě na motorce nebo na horské dráze zažít opojnou virtuální realitu. Návštěvníci se na lodi také dozví o různých fyzikálních jevech, vzniku naší planety, lidské anatomii, zažijí řadu optických klamů, vyzkouší si práci v televizním studiu, seznámí se s původem lidstva i tím, jak naši planetu zaplevelujeme odpadky a jaké to může mít následky. 

Roboti v iQportu 

Jedním z hlavních taháků výstavy je humanoidní robot Pepper. Na lodi dostal jméno iQman, a jak už to u těchto robotů bývá, působí velmi mile a přístupně, přesně jak je to u humanoidů zamýšleno. Roboty najdete v iQportu dva, oba stojí na vyvýšených stupíncích, což je pro dospělého výhodné. iQmani jsou totiž velcí zhruba jako sedmileté dítě. Kdo chce s robotem komunikovat, musí se dostat do jeho zorného pole tak, aby ho mohl robot zaměřit. Poté je potřeba na robota promluvit, aby začal sám komunikovat. Ačkoliv jde hlavně o atrakci pro děti, na jejich tenké hlásky prý slyší robot poněkud hůře. Lépe vnímá hlubší hlasy dospělých. 

Ptá se ho lze na řadu otázek. Na úvod je nejlepší zeptat se ho na jméno, tím lze upoutat jeho pozornost a „rozmluvit“ ho. Pro návštěvníky jsou k dispozici desky s mnoha nejrůznějšími otázkami. Můžete se ho zeptat třeba na to, zda je kluk, nebo holka, dále na politiku, na to, jestli má rád fotbal, zda má účet na Instagramu a Facebooku, kolik měří a váží, ale i na jeho technické vybavení, například kolik má kamer. 

Mimochodem robot Pepper má na hlavě dvě videokamery a po těle několik senzorů, díky nimž zjistí, že u něj někdo stojí. Další senzory má třeba na rukou, takže se s ním návštěvníci mohou pozdravit podáním ruky. Robot se ale nejdřív zdvořile zeptá, jestli má dotyčný ruku opravdu čistou. Senzory iQmanovi pomáhají i s pohybem ve volném prostoru – hlídají, aby do někoho nenarazil. Přesto je ale třeba dávat pozor, protože například při tanci může robot nečekaným pohybem poněkud překvapit. I na to ale humanoid dopředu upozorní. Právě o tanec lze robota požádat. Stejně tak ho návštěvníci mohou poprosit, aby napodobil několik zvířat. Ať už je to opice, slon, nebo myš, robot dokáže předvést jejich typické pohyby opravdu dobře, tedy alespoň tak, jak bychom to dělali my, lidé. 

Pepper rozdává i diplomy 

Podobných robotů by mělo být po světě rozmístěno už více než dvacet tisíc. Jejich počet roste i v Česku. Narazit na něj můžete třeba v jednom z pražských hotelů, kde pomáhá v roli recepčního, k vidění byl na čerpací stanici, kde pomáhal obsluhovat zákazníky a asistoval u placení, na letišti pak navigoval a bavil cestující. 

V březnu pak Pepper pomáhal předávat diplomy v Betlémské kapli absolventům ČVUT v Praze. Předávání ale nebylo zcela bez problémů, protože humanoid měl problémy se světelnými podmínkami, takže špatně rozeznával, že se skutečně jedná diplom, který má předat. I tak ale bojoval a studenti brali vše s humorem. Jednoho Peppera má totiž univerzita k dispozici v Laboratoři inteligentních vestavných systémů. „Naprogramování trvalo přibližně týden. Cílem bylo nastavit robota tak, aby požadovaný úkon udělal co nejrychleji, protože bylo potřeba předat diplom zhruba sedmdesátce absolventů,“ uvedl student Martin Rameš, který s robotem pracuje. 

Novinkou je projekt, kdy ČVUT v Praze spolu s Gerontologickou společností zkoumá, zda by bylo možné robota Peppera využít při práci se seniory, které by mohl motivovat k větší aktivitě. Využívat by se mělo hlavně to, že se robot ovládá hlasem a není třeba na nic klikat, což by mohlo být v případě starších lidí problém. V projektu se zkoumá hlavně to, jak senioři na robota reagují a jak se v jeho společnosti cítí. S roboty se budeme zřejmě potkávat i u nás stále častěji, a na jejich velké oči a příjemné hlásky bychom si tedy měli zvyknout. 

Díky klimatizaci bez vedra 

Pokud je chcete už teď ukázat třeba svým dětem, vypravte se za nimi na ke břehu Vltavy do klimatizovaného iQportu, kde kromě jiného na palubě nechybí ani dětské brouzdaliště. Návštěvníkům jsou tam k dispozici každý den od devíti od rána do osmi do večera. Loď bude návštěvníky vítat až do konce října. Základní vstupné je 180 korun, děti od 3 do 15 let platí 120 korun, mladší mají vstup zdarma a rodinná vstupenka pro dva dospělé a dvě děti vyjde na 480 korun.

Autor: 
Michaela Kadlecová
Zdroj: 
svetchytre.cz