Datum zveřejnění: 
24. 7. 2019

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 

Školí se na něm jaderní inženýři, domácí i zahraniční studenti, ale třeba i hasiči. Vědci v něm například ozařují archeologické nálezy. Teď je ale školní reaktor VR-1 odstavený. Probíhá údržba jeho útrob, kam se běžně nedá dostat. Experti z fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze musí reaktor mimo jiné kompletně zkontrolovat a vyčistit. 

Martin TYBUREC, redaktor 

2 nádoby, každá s objemem 17 000 l. U dna té vpravo jsou palivové články a do nich zasunuté regulační tyče. Srdce reaktorů, které teď experti rozebírají kvůli každoroční údržbě. 

Ondřej NOVÁK, člen provozního personálu, Reaktor VR-1, FJFI ČVUT v Praze

A slyšíte, že to maličko chrastí, to znamená, létá z toho nějaké gamazáření. 

Martin TYBUREC, redaktor 

8 mikrosievertů za hodinu ale není nebezpečných. Po vytažení regulační tyče se může začít přesouvat palivový článek. Pod vodou ho opatrně posouvají do vedlejší nádoby, kde zůstane během údržby. Konstrukci palivového souboru dobře ukazuje tento model. V každém z těchto červených řezů je jako v sendviči schovaný tenký proužek uranového paliva. Mezi řezy je potom voda jako moderátor, rychlost reakce se dá ovládat pomocí regulační tyče, která se zasune doprostřed článku. Reaktor přezdívaný vrabec by stěží rozsvítil jednu stowattovou datovou žárovku. Jeho smyslem ale není výroba elektřiny. Slouží studentům a vědcům. Tibetologům třeba pomohl určit chemické složení této staré mince. 

Ondřej NOVÁK, člen provozního personálu, Reaktor VR-1, FJFI ČVUT v Praze

Dali jsme ji do reaktoru, ozářili a teď tu ozářenou minci přesuneme do detektoru. Některé mají v sobě stříbro, některé zlato, některé ne. A tohle vlastně můžeme zjistit, anž bychom tu minci poškodili. 

Martin TYBUREC, redaktor 

Zpět do reaktoru. Po rozebrání aktivní zóny mohou inženýři vypustit vodu. A sestoupit na dno, kde normálně běží řetězová reakce. 

Radovan STARÝ, vedoucí radiační ochrany, Reaktor VR-1, FJFI ČVUT v Praze

Budeme dělat kontroly všech vnitřních mechanických částí a na závěr se vlastně kompletně celá nádoba vyčistí. 

Martin TYBUREC, redaktor 

Do provozu se vrabec vrátí začátkem školního roku v září. Martin Tyburec, Česká televize.

Zdroj: 
ČT 1 - Události