Datum zveřejnění: 
24. 7. 2019

Porota 4. ročníku oceňované studentské architektonicko-technické soutěže vybrala nejlepší návrhy malých rodinných domů pro rok 2019, které jsou po většinu roku nezávislé na dodávkách elektrické energie.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásili studenti z České republiky i Slovenska s koncepty bydlení, které má maximálně šetřit pitnou vodou a více než polovinu roku pokrývat svou spotřebu vlastní naakumulovanou elektřinou.

Navrhnout měli využití konkrétního pozemku v Českém Krumlově o rozloze 374 m2 a zastavitelnou plochu domu omezenou na 80 m2. Výška objektu nesměla překročit dvě nadzemní podlaží či jedno podlaží s podkrovím. Tedy častá situace, se kterou se potýkají mladé rodiny, jež hledají bydlení.

Zvítězil projekt Jiřího Petrželky z Fakulty stavební ČVUT v Praze  – dřevostavba s originálním využitím sklolaminátových fasádních desek a energetickou soběstačností 265 dní, s maximální recyklací šedé vody a využitím dešťovky, která dokáže ušetřit až polovinu běžné spotřeby pitné vody. Celkové náklady na stavbu domu včetně technologií by měly dosahovat 4 milionů korun. Druhou cenu získala Nikola Puchelová , o třetí místo se dělí Barbora Mažgútová  a Vojtěch Vejvoda . Zvláštní ocenění si odnesl René Provazník .

Zdroj: 
Doma Dnes