Datum zveřejnění: 
22. 7. 2019

Proměnit suchou a horkou poušť v zelenou krajinu zní jako sen nebo pohádka. 

V praxi ho nyní uskuteční vědci z centra v Buštěhradu na Kladensku. 

Ze sídla Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) v Buštěhradu, Českého vysokého učení technického v Praze, vypravili na cestu do Spojených arabských emirátů systém S. A. W. E. R., který zde vědci vyvinuli ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT v Praze. V reálných pouštních podmínkách systém zahájí počátkem srpna zkušební výrobu vody ze vzduchu pomocí solární energie. 

Odborníci z centra nejprve zařízení testovali ve speciální komoře simulující atmosférické podmínky panující na Arabském poloostrově. Po úspěšném završení zkušebního provozu v laboratorním prostředí systém naložili i s veškerým příslušenstvím do přepravních kontejnerů a vypravili do místa určení. 

„Trochu nás překvapilo, že realita funguje o něco lépe než teorie. Pro provoz je potřeba o něco nižší chladicí výkon, abychom dostali stejné množství vody,“ hodnotí zkušební testy vedoucí výzkumného týmu UCEEB Tomáš Matuška. 

Zároveň dodává, že zkoušky zdaleka nekončí, protože zařízení je potřeba prověřit právě v reálných pouštních podmínkách, konkrétně v oblasti Sweihan ve Spojených arabských emirátech. Data o systému a jeho výkonnosti budou vědci sbírat na dálku. Získané údaje by měly posloužit lidem z UCEEB k případným úpravám a vylepšením celého systému. 

Systém musí odolat písku 

S. A. W. E. R. v poušti vědcům odpoví na dvě zásadní otázky. Jak si poradí kromě vysokých teplot například s jemným pískem a dalšími přírodními podmínkami? A zda a jak rychle se jim může podařit kolem mobilní verze systému skutečně vytvořit oázu? 

Možností využití vyrobené vody přitom existuje několik. „Je možné ji použít na nějakou zálivku, která bude v místě, kde kontejner leží, nebo se dá destilovaná voda mineralizovat a použít jako pitná pro lidi a zvířata. Je také možné využít ji s tekutinami z kompostu na zálivku rostlin a těmi krmit zvířata,“ řekl už dříve při prezentaci zařízení vedoucí solární laboratoře Bořivoj Šourek z buštěhradského UCEEB. 

Vedlejším produktem technologického systému je teplá voda pro sprchování a chladný vzduch pro klimatizaci budov. 

Systém je navíc unikátní svou efektivitou a nezávislostí. „Pomáhá nám v tom i náš patentovaný zasklený hybridní fotovoltaicko-tepelný solární kolektor, který vyrábí z jedné plochy elektřinu i teplo,“ uvedl vedoucí projektu Tomáš Matuška. Zařízení tak může sloužit například v místech, kde zcela chybí infrastruktura. Kontejnerové řešení autonomního zařízení S. A. W. E. R. je technicky navrženo tak, aby se vešlo do námořních přepravních kontejnerů, a to včetně rozkládací nosné konstrukce a modulů solární střechy. Je tak snadné je odvézt na nákladních automobilech, po železnici nebo lodí. Kontejnery jsou samozřejmě certifikovány pro námořní dopravu. V případě umístění do podvěsu pod helikoptérou mohou být rychle dopraveny do odlehlých míst, kam nevedou žádné pozemní ani vodní cesty. 

Pochlubí se na Expo 2020 

Do systému S. A. W. E. R. jsou zapojené i další české patenty a inovace včetně původních postupů pěstování podpovrchových kultur, z nichž mohou i v pouštním písku růst užitkové plodiny. Úspěšně už je otestoval Botanický ústav Akademie věd v Průhonicích. 

Výsledky časosběrného dokumentu získaného v pouštních podmínkách Spojených arabských emirátů budou představeny návštěvníkům národního pavilonu na prestižní světové výstavě Expo 2020, která se uskuteční v Dubaji. Systém bude přímo na místě zavlažovat oázu vyrůstající z písku kolem výstavního pavilonu. 

"S. A. W. E. R. má v Dubaji vyrábět dokonce přes pět set litrů vody denně, ale bude fungovat přece jen v přívětivějším prostředí, než je odlehlá poušť. Bude funkční ukázkou českého vědeckého a průmyslového potenciálu, což je původní smysl světových výstav," říká k tomu generální komisař české účasti na výstavě Jiří F. Potužník. 

Expo 2020 potrvá od 20. října příštího roku do 10. dubna 2021. Očekává se, že výstaviště navštíví v tomto období přibližně pětadvacet milionů lidí. 

Souvislosti Co je to S. A. W. E. R. 

- Solar Air Water Earth Resource je systém na získávání vody ze vzduchu pomocí sluneční energie. * Zatímco běžným chladičem lze z pouštního vzduchu dostat v průměru 10 litrů vody denně, zařízení S. A. W. E. R. umí v průměru až 200 litrů vody denně při srovnatelných průtocích upravovaného vzduchu. * Hlavním specifikem systému S. A. W. E. R. je autonomní provoz. * Energetické potřeby systému plně hradí sluneční energie – solární fototermické kolektory, kombinované fotovoltaicko-termické moduly, akumulace tepla, chladu a elektrické energie. * Systém vyvinulo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov v Buštěhradu na Kladensku s Fakultou strojní ČVUT v Praze.

Autor: 
Robert Božovský
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes