Datum zveřejnění: 
20. 7. 2019

Mf Dnes připomíná velké množství letních uzavírek na silnicích. Sčítání lidu v Česku čeká několik změn, píší Lidové noviny. Oprava Negrelliho viaduktu v Praze bude oproti původnímu plánu výrazně dražší. Tématu se věnuje regionální Deník. Více v přehledu tisku, který pro vás připravil Radiožurnál.

Uzavírka jménem Česko - tak zní název titulního článku sobotní Mf Dnes. Deník tak připomíná velké množství letních uzavírek na silnicích. Ty jsou v Česku typické zejména pro období prázdnin. Letos je ale na mnoha místech v zemi situace kritická. Některé rozkopané úseky na silnicích totiž nenabízí adekvátní objízdnou trasu a řidiči tak musí čekat v dlouhých kolonách.

Třeba v Ostravě je rozkopaná Rudná ulice - páteřní trasa pro spojení z východu na západ. Silničáři ale zároveň opravují alternativní objízdnou trasu - ulici Opavská a řidiči tak kvůli tomu stojí hlavně ve špičce v dlouhých kolonách.

Podle deníku i policisté přesvědčovali ostravské úřady, aby paralelní opravy nepovolily. Podobná situace teď nastane i ve Zlíně. Tam v nejbližších dnech začnou silničáři opravovat Okružní a Sokolskou ulici, dva nejdůležitější tahy pro spojení centra a největšího sídliště Jižní svahy. Krizová je také situace na dálnici D1 v úseku na Vysočině. Kromě uzavírek na dálnici silničáři opravují taky paralelně vedoucí silnici 602, která vede z Jihlavy až do Brna a při uzavírkách sloužila jako objízdná trasa.

Lidové noviny

Sčítání lidu v Česku čeká několik změn, píší Lidové noviny. V příštím sčítání za dva roky budou lidé odpovídat na o polovinu méně otázek. Úplně zmizí třeba otázky na postavení v práci, rodinný stav nebo náboženské vyznání. Účast v průzkumu je povinná. Těm, co se průzkumu nezúčastní, hrozí až desetitisícová pokuta.

Deník

Oprava Negrelliho viaduktu v Praze bude oproti původnímu plánu výrazně dražší, píše regionální Deník. Nejstarší železniční most v Praze je totiž v horším stavu než projekt předpokládal. Oprava se tak prodraží o víc než čtvrtinu a bude stát přes miliardu a tři sta milionů korun bez DPH. Hotová by měla být v červnu 2020.

Prodražení zakázky potvrdila Správa železniční a dopravní cesty. Organizace tak reaguje na zjištění průzkumu Kloknerova ústavu z ČVUT, který bylo nutné provést až po odkrytí konstrukce mostu.

Průzkum zjistil, že mostní klenby jsou v tak špatném stavu, že je nejde opravit a bude třeba je znovu postavit. Deníku to potvrdil mluvčí SŽDC Pavel Tesař. Hotovo by mělo být podle Správy k 30. červnu 2020. Projekt počítá, že v obloucích viaduktu bude galerie, klub pro důchodce nebo pobočka městské knihovny.

Negrelliho viadukt je nejdelším železničním mostem v Česku. Jeho celková délka je tisíc sto metrů. Až do roku 1910 byl nejdelším mostem v Evropě. Zároveň je zapsaný na Státním seznamu nemovitých kulturních památek.

Právo

Česká policie dostane v příštích dnech přes 83 tisíc drogových testerů, které bude používat při silničních kontrolách. Píše o tom Právo. Zakázka za 33 milionů korun dodá policistům stejné testery, které v minulosti několikrát selhaly. Podle policie ale testery jejím potřebám vyhovují a většina funguje správně.

Zdrogovaní řidiči způsobili loni 260 nehod, při kterých zemřelo na českých silnicích 14 lidí. Testem na drogy v Česku musí projít každý řidič, který je kvůli nestandardní jízdě podezřelý z užití drog. Typickými příznaky řidičů jsou lesklé oči nebo výrazné pocení. Hlídka takovým řidičům odebere vzorek slin, který tester během několika minut vyhodnotí. Testery už ale v minulosti několikrát selhaly.

Vzorek slin sice potvrdil přítomnost drogy v těle, následný odběr krve ale užití omamné látky vyvrátil. I nevinný řidič tak může neprávem přijít na několik týdnů o řidičský průkaz. Jak píše Právo, výsledky krevních testů totiž má policie pozdě. Zpětné vydání řidičského oprávnění navíc zdržuje administrativa.

Autor: 
Kryštof Šimek
Zdroj: 
irozhlas.cz