Datum zveřejnění: 
19. 7. 2019

FIT ČVUT je jedinou univerzitou v Evropě, která podobné kurikulum nabízí. A nejen to: Dokonce si ji vyhlídla americká univerzita sama a ČVUT s nabídkou sama oslovila.

Výuka probíhá formou intenzivního, čtrnáctidenního letního kurzu, který probíhá právě v těchto dnech. Kurz programování Introduction to Computer Science tvoří náplň jednoho z předmětu na Stanfordově univerzitě, smrsklého do dvou týdnů intenzivní výuky, začínající každý všední den v 9:30 a končící v pozdních odpoledních hodinách.

Americké školství v českém prostředí, pro středoškoláky

Za registrační poplatek 1 000 korun mají účastníci kurzu možnost vyzkoušet si programování v Javě tak, jak se učí na Stanfordově univerzitě – přičemž zajištěno mají stravování i ubytování. Kurz vedou odborníci ze Stanfordu a FIT ČVUT, přímo žákům jsou navíc na hodinách k dispozici studenti, kteří absolvovali předchozí ročníky kurzu; vždy jeden z ČR a jeden z USA.

Přednášky střídají praktické části. Studenti nejprve jednotně pracují na stejném úkolu – letos jde kupříkladu o naprogramování jednoduchého, ale zcela funkčního klonu legendárního Arkanoidu – a poté se vrhají na vlastní projekty, každý dle svých schopností. K dispozici mají zázemí moderních počítačových laboratoří FIT ČVUT.

Protože loňský kurz měl výrazný úspěch – přihlásil se více než dvojnásobek středoškoláků, než kolik mohl kurz pojmout – rozhodla se jej FIT ČVUT uspořádat i letos. O projektu jsme mluvili přímo s jeho koordinátorem doc. RNDr. Josefem Kolářem, CSc., proděkanem pro vnější vztahy. Při rozhovoru z něj čišelo nadšení pro věc a spokojenost s tím, jak kurz probíhá.

Nejdůležitější totiž je, že jsou s ním spokojeni jak sami studenti, tak také partneři, kteří se zapojují do sponzorování celého kurzu. FIT ČVUT touto spoluprací ukazuje, že české školství dokáže vychovávat schopné budoucí „ajťáky“ a že trocha amerického stylu může středoškolákům svědčit. Mnozí z účastníků kurzu totiž nakonec programování propadnou a projeví zájem nejen o studium na FIT ČVUT, ale i o práci v oboru.

Autor: 
David Slouka
Zdroj: 
aiworld.cz