Datum zveřejnění: 
18. 7. 2019

Kloknerův ústav ČVUT dostal od vedení Prahy další úkol. Má posoudit, v jakém stavu jsou z hlediska statiky podzemní prostory pod někdejším Stalinovým pomníkem v Letenských sadech.

"Z archivu jsme v úterý vyzvedli původní dokumentaci z roku 1952," řekl Právu starosta Prahy 7 a lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

O využití podzemních prostor na Stalinu se zajímala různá vedení hlavního města. Mluvilo se o mořském oceanáriu snad s delfíny či o galerii, nyní se sem koaliční klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) snaží umístit chystané Muzeum nesvobody.

Zmiňovala se o tom radní Hana Marvanová (Spojené síly, STAN) a téma se objevilo i na posledním jednání pražské koalice Spojených sil s Piráty a Prahou sobě.

Výhrady k tomu má Praha sobě, která nechce, aby prostor letenského parku ničila stavba a nutná doprava k ní. Podle Čižinského je vzhledem k historii správné, že na Stalinu vznikl svobodný prostor, v němž se daří skateboardovým kouzlům.

"Na cesty tam patří bruslaři a maminky s kočárky, ne nákladní auta. Podle nás by místo mělo zůstat tak, jak je, protože funguje. Považuji za skvělé, že podstavec pomníku diktátora, který zotročil miliony lidí, je teď místem svobodného setkávání," uvedl Čižinský.

Narušená statika podzemního prostoru byla důvodem, proč se loni musela v místě omezit výstava ke stému výročí vzniku Československa. Radní Jan Chabr (Spojené síly, TOP 09) řekl Deníku, že asi tři roky starý statický posudek není příliš podrobný.

"Chceme, aby Kloknerův ústav navrhl postup sanace prostoru, aby byl dlouhodobě udržitelný," uvedl Čižinský.

Stalinův pomník, jehož autorem byl sochař Otakar Švec a architekty manželé Štursovi, stál na Letné sedm let. Odhalen byl v roce 1955 a odstřelen v roce 1962. Postupný odstřel trval několik týdnů.

V podzemí se od té doby skrývá hromada sutin a podle vyprávění zasvěcených tu bylo dříve možné narazit i na některé fragmenty sochy. Například se prý našel žulový knofl ík Stalinova kabátu téměř o velikosti automobilového kola.

Otázka, kde bude zřízeno Muzeum nesvobody, stále ještě nemá defi nitivní odpověď. Uvažovalo se přitom o jeho vzniku do letošního 17. listopadu. Trvá sice zájem Prahy o koupi Borůvkova sanatoria v Legerově ulici, ale nepodařilo se stále dohodnout přijatelnou kupní cenu. Znalecký odhad je prý významně nižší než suma, již moravskoslezský majitel domu od Prahy žádá.

Pro muzeum, jehož zřízení si Praha sobě přeje rovněž jako Spojené síly, se podle Čižinského zvažuje možnost rozmístění po více pražských místech.

Nová instituce by nesídlila jen na jediné adrese a mohla by pokrýt více stanovišť spojených s nesvobodou a totalitou. Jedná se i o právní formě muzea, zřejmě by nemělo být jen příspěvkovou organizací, jejíž chod by závisel na tom, kdo zrovna řídí město.
     

Autor: 
Petr Janiš
Zdroj: 
Právo