Datum zveřejnění: 
18. 7. 2019

Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava, který letos probíhá od 17. července do 20. července, je jednou z největších hudebních událostí v Česku. Kromě hudby a dalších kulturních vystoupení na něm ale návštěvníci mohou navštívit také přednášky a workshopy zaměřené na fyziku vedené předními českými i mezinárodními kapacitami v oboru, mezi nimiž je také řada zástupců ČVUT v Praze. 

V rámci programu Meltingpot vystoupí na festivalu také vědci a vědkyně z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI), a to na samostatné scéně Big Bang Stage. Část zaměřenou na částicovou fyziku připravil Jaroslav Bielčík z FJFI a Vojtěch Pleskot z Univerzity Karlovy ve spolupráci s Connie Potterovou (CERN), Rogerem Jonesem (Lancaster University) a Chrisem Thomasem (Iowa State University). V rámci scény se uskuteční několik fyzikálních přednášek, experimentálních show a workshopů. Studentky a studenti z FJFI budou na festivale také předvádět experimenty na společném stánku se Světem techniky Ostrava u pavilonu U6. 

Cílem připraveného programu je představení vědy zajímavou a poutavou formou a seznámení veřejnosti s prací na urychlovačích v CERN a Brookhavenské národní laboratoři.

Autor: 
Katarína Křížková Gajdošová
Zdroj: 
cvut.cz