Datum zveřejnění: 
17. 7. 2019

Minulý týden vláda schválila novelu zákona o budoucí ochraně vody a jejích zdrojů. Podobně se i univerzity chystají na to, že poroste poptávka po odbornících třeba právě na problémy související s klimatickými změnami. 

Na ochranu přírodních zdrojů se chystá například Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, která vypsala nový studijní program voda a prostředí. "Naučíme vás, jak se chová voda v životním prostředí a jak chránit a využívat vodní zdroje," uvádí škola v informačních materiálech. Ochrana vody není jediným novým tématem, které čeká na studenty VŠCHT. Přibyly také obory energie a paliva nebo bioinformatika a chemická informatika. "Jsme výzkumná univerzita, která připravuje nové studijní programy především s ohledem na budoucí uplatnění absolventů," potvrdil mluvčí školy Michal Janovský. 

Dalším důvodem pro získání akreditací nových studijních oborů je poptávka po některých profesích. V poslední době jde zejména o ty technické, například o programátory obráběcích strojů. Na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně proto otevřeli program konstrukce strojů a zařízení na Fakultě strojního inženýrství. "Důvodem je vysoká poptávka po kvalifikovaných technických pracovnících," potvrdila univerzitní mluvčí Jana Kasaničová. 

Někdy si nové obory dokážou vymínit i sami zájemci o studium vysokou poptávkou. To je případ magisterského oboru organizace a rozvoj zdravotnických zařízení na Fakultě zdravotnických studií UJEP. "Důvodem je vysoký zájem ze strany absolventů bakalářského studia," uvedla Kasaničová. 

Na situaci v českých lesích, mimo jiné související s kůrovcovou kalamitou a vysokou produkcí dřeva, reaguje Mendelova univerzita v Brně. Otevřela studijní program technologie a management zpracování dřeva jak pro bakalářská, tak pro navazující magisterská studia. "Má za cíl připravit specialisty, kteří budou schopni zastávat odbornou činnost při řízení podniků orientovaných na zpracování dřeva," uvedl mluvčí školy Filip Vrána. 

Vysoké školy v současné době procházejí procesem nových akreditací. Získávají je na nové programy, zatímco doposud užívaný výraz studijní obor zmizel z akademického slovníku. "Ty nové obsahují řadu inovací – tak aby absolventi co nejlépe obstáli na trhu práce," doplnil Vrána. Například brněnská lesnická fakulta tak letos získala akreditace pro šest nových studijních programů. 

Nové studijní obory obsahují řadu inovací – tak aby absolventi co nejlépe obstáli na trhu práce. Filip Vrána mluvčí Mendelovy univerzity 

NOVÉ PROGRAMY Mendelova univerzita arboristika (Bc.), stavby na bázi dřeva (Bc. i NMgr.), krajinářství (Bc.), krajinné inženýrství (NMgr.), lesnictví (Bc.) a lesní inženýrství NMgr.) ČVUT v Praze radiologická technika (Bc.), radiologická fyzika (Mgr.), krajinářská architektura (Mgr.), průmyslové dědictví (Dr.), ochrana a obnova památek (Dr.), řešení rizik a bezpečnost složitých technologických objektů (Dr.) VŠCHT voda a prostředí (Bc.), energie a paliva (Bc.), chemické inženýrství a bioinženýrství (Bc.), bioinformatika a chemická informatika (Bc.) VUT Brno sportovní technologie (Bc.), environmentálně vyspělé budovy (Bc., Mgr.)

Autor: 
Martin Ťopek
Zdroj: 
Hospodářské noviny