Datum zveřejnění: 
17. 7. 2019

Souboj Davida s Goliáše může připomínat finále soutěže E. ON Energy Globe 2019 v kategorii Obec, do kterého se probojovala malá vesnice Mikolajice na Opavsku společně s okresním městem Vsetín. Ocenění v této kategorii je udělováno již od roku 2008 těm obcím a městům, které jsou zodpovědné v oblasti životní prostředí a úspory energií, využívají obnovitelné zdroje a inspirují k tomu ostatní. 

Mikolajice, obec s necelými třemi stovkami obyvatel, čelí velké výzvě proti Vsetínu s více než 26 tisíci obyvateli. "Mikolajice do soutěže přihlásily svou mikroelektrárnu Vawe, která byla veřejnosti představena v únoru letošního roku a do provozu byla uvedena už v druhé polovině roku minulého," uvedl Milan Freiberg z Místní akční skupiny Opavsko. 

Jde o zařízení vyvinuté týmem vědců v laboratořích Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. "Mikolajice jsou první obcí na světě, kde byla mikroelektrárna Vawe spuštěna do provozu. Obec díky němu vyřešila případné výpadky elektřiny a je schopna teplem a elektrickou energií zásobovat prodejnu potravin, obecní úřad a požární zbrojnici. 

Podstatou mikroelektrárny je kogenerační kotel na pelety, který je schopen tepelného výkonu 50 kW a jeho součástí jsou také fotovoltaické články o výkony 10 kW. Mikroelektrárna funguje v plně automatickém režimu," dodal Freiberg. 

O vítězi může mimo jiné hlasovat veřejnost na internetových stránkách www.energyglobe. cz.

Zdroj: 
Právo