Datum zveřejnění: 
16. 7. 2019

Tábory a letní školy na poslední chvíli

Příměstských táborů přibývá i v menších městech. Nabízí vědu, kanoistiku i výuku jazyků.

Když rodič v pátek zavolá a ještě ten den vyplní přihlášku, v pondělí může dítě nastoupit," říká Adam Fiala z projektu Prázdniny v Ostravě. Garantovat to na sto procent ale nemůže.

"Volná místa jsou, ale není jich mnoho a rodiče volají průběžně. Záleží i na tom, o kterou z našich lokalit jde, o některé je větší zájem," dodává Fiala. Podobně odpovídají na otázku, zda je možné na poslední chvíli zabavit dítě na příměstském táboře, i další organizátoři.

"Většina přihlášek přišla v předstihu, přijímali jsme je od jara, ale rodiče se ozývají. Když máme kapacitu, není to problém, musí se jen doobjednat obědy," říká Martin Rybka z Lanového centra v Olomouci.

"Aktuálně máme obsazenost přes 90 procent. Místo navíc se vždycky najde, i když to nemusí být na původně vybraném táboře, jsou lokality, které jsou oblíbené a bývají plné," doplňuje Vojtěch Škop z inlineskola. cz. Ta pořádá příměstské tábory ve více než deseti městech po celém Česku, i když centrum jejích aktivit je v Praze.

Jde to ze dne na den

Pokud pro dítě volné místo je, mají rodiče problém s tím, jak zabavit dítě v době, kdy pracují, vyřešen rychle – obvykle ze dne na den.

Na rozdíl od klasických pobytových táborů nebo škol a školek v přírodě rodiče nemusí k lékaři pro potvrzení, že se dítě může příměstského tábora zúčastnit. "Z pohledu zákona nejde v tomto případě o ozdravný pobyt, stačí pouze, když rodič podepíše takzvanou bezinfekčnost, ve které potvrzuje, že dítě v posledních dvou týdnech nepřišlo do kontaktu s infekční nemocí," vysvětluje Fiala.

Cena se pohybuje v rozmezí od tisíce do pěti tisíc korun za pracovní týden a zahrnuje zábavu a oběd, případně svačinu.

Zejména ve větších městech se dá vybírat i podle toho, co dítě zajímá. Například v Praze může prázdninový týden věnovat zkoumání vesmíru na Českém vysokém učení technickém nebo se naučit na koupališti ve Džbáně základům paddleboardingu. V Brně může strávit týden v zoo, v Plzni se může naučit jezdit na in-line bruslích, v Olomouci si vyzkouší v lanovém parku, jak se zdolávají překážky.

"Díky tomu, že nabízíme tábory s různým zaměřením, u nás děti tráví i čtyři týdny z prázdnin. Jeden týden si vyzkoušejí kanoistiku, pak jdou na in-line brusle nebo na cyklotábor," říká Škop.

Linda Kovářová z Prahy posílá na dobu, kdy nemá hlídání, na příměstský tábor obě své děti. "Vyplníme tak dva až tři týdny," říká. Při výběru se řídí doporučením ostatních rodičů. "Bohužel ty tábory, o kterých se mluví na dětském hřišti, bývají často plné," říká s tím, že u nevyzkoušených táborů se jí vyplatilo jít se podívat, jak fungují v praxi.

Tipy Jakou zábavu tábory také nabízejí a kolik zaplatíte

- Vědecké léto: 2 995 Kč/týden, 750 Kč/den. V nabídce jsou různé typy poznávacích programů v několika městech. * Hudební příměstský tábor: 1 300 Kč/týden. Praha, Dům dětí a mládeže. * Inline škola: cca 2 500 Kč/týden. V nabídce jsou po celém Česku různé sportovní tábory, například se zaměřením na koloběžky nebo výuku paddleboardingu.         

Autor: 
Radka Hrdinová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes