Datum zveřejnění: 
15. 7. 2019

Pět českých vysokých škol založilo Asociaci výzkumných univerzit. Chtějí tak zlepšit postavení univerzit v mezinárodní konkurenci a změnit systém financování vysokých škol.

Založení společné organizace rektoři stvrdili podpisem charty v Císařském sále Karolina. Kromě Univerzity Karlovy (UK) patří k zakládajícím členům brněnská Masarykova univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické v Praze a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Vysoké školy, které asociaci založily, se v mezinárodních žebříčcích pravidelně umísťují mezi tisícem nejlepších. »Rádi bychom přispěli ke kultivaci diskuze o tom, jak by Česko mělo dosáhnout toho, aby některé české univerzity soutěžily v té nejvyšší lize, tedy první stovce,« uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Cílem nově založené asociace je zvýšit úroveň českých vysokých škol, aby mohly lépe konkurovat zahraničním univerzitám.

Důležitá je podle rektorů například podpora tvůrčí a vzdělávací činnosti vysokých škol ve spolupráci se zahraničními partnery, vzájemné sdílení výzkumné infrastruktury nebo větší zapojení škol do řešení prestižních mezinárodních vědeckých projektů.

Důležitým cílem je také změna systému financování veřejných vysokých škol. »V uplynulých letech došlo v České republice k mimořádnému nárůstu počtu vysokoškolských studentů i značným investicím do rozvoje českých univerzit. Výsledkem je nesporné zvýšení kvality výzkumu i výuky,« uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. I přes tyto investice se ale rozdíl v kvalitě mezi nejlepšími českými a nejlepšími světovými univerzitami podle Zimy nesnižuje. Veřejné vysoké školy v Česku by podle rektora Univerzity Karlovy měly být financovány na základě hodnocení kvality vědecké a pedagogické činnosti. Systém odměňování by proto měl být navázán na mezinárodně uznávané indikátory kvality vědy a vzdělání.

Zdroj: 
Haló noviny