Datum zveřejnění: 
15. 7. 2019

Hned na začátku prázdninových měsíců podepsali rektoři pěti českých veřejných vysokých škol v pražském Karolinu Chartu Asociace výzkumných univerzit ČR. Chtějí tak zlepšit postavení českých univerzit v silné mezinárodní konkurenci.

Asociaci tvoří Univerzita Karlova, Masarykova Univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické v Praze a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Všech pět škol se umisťuje v mezinárodních žebříčcích.

Dle svých slov si rektoři si od projektu slibují zejména intenzivnější sdílení vědecké infrastruktury a zkušeností z tvůrčích, výzkumných a vzdělávacích činností. Mělo by dojít též k zjednodušení přenosu výsledků výzkumu do praktického života. Výsledkem spolupráce by mělo být také to, že se tyto univerzity dostanou se během několika let mezi nejlepší evropské vysoké školy.

„O tom, že by se české takzvané výzkumné univerzity spojily, se hovořilo již delší dobu. Myslím, že důležitým podnětem bylo to, že se rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi nepodařilo v červnu obhájit předsednictví v České konferenci rektorů. Bude teď mít více času a energie se věnovat zájmům pěti vybraných vysokých škol, což je pro něj možná o něco jednoduší než hájit zájmy všech vysokých škol v České republice, které mohou být velmi různé“, komentuje Aleš Vlk z portálu Vědavýzkum.cz

 

Zdroj: 
news.youradio.cz