Datum zveřejnění: 
12. 7. 2019

Celý minulý týden tábořili na jezeře Milada nedaleko Ústí nad Labem studenti Fakulty stavební ČVUT Praha, aby tu v rámci prázdninového architektonického workshopu zpříjemnili návštěvníkům pobyt u jezera novými objekty.

Na hlavní pláži se tak objevily dřevěné lavičky, převlékárny, knižní koutky, odpočívadla a stinná místa.

Mnozí z těch, kteří se v uplynulých dnech přišli na Miladu osvěžit, je vyzkoušeli, sotva byl zatlučen poslední hřebík. "Ještě jsme dokončovali poslední kabinu a v té sousední se už převlékala paní. Stejně tak to bylo i s odpočinkovými místy – lidé ani nepotřebovali návod, hned všechno využili," uvedl jeden ze studentů Luboš Otradovic.

Takřka okamžitě se objevily první časopisy a knihy v originálních knihobudkách. "Budeme rádi, když se poličky zaplní, takže vítána je každá kniha nebo časopis, které lidé přinesou," uvedla Hana Volfová, mluvčí Palivového kombinátu Ústí, který celé území jezera Milada spravuje. Své představy mohli studenti z jižních Čech, Prahy, Ústeckého i Pardubického kraje realizovat díky Nadaci ČEZ a Dobrovolnému svazku obcí jezera Milada.

Členem svazku je také město Chabařovice, jehož starosta Josef Kusebauch (SNK ED) si myslí, že by mohla vzniknout nová tradice. "Rádi bychom postupně více nezabydleli tento rozlehlý prostor. Dřevěné prvky sem zapadly a lidé je okamžitě přijali," řekl. Stejného názoru je i náměstek primátora Ústí nad Labem Tomáš Vlach (ANO). "Milada má obrovský potenciál. Studenti předvedli, jak málo stačí k posunu, i když není snadné na podobné akce sehnat finanční prostředky. V příštím roce bychom rádi akci zopakovali a studenti jistě přijdou s dalšími originálními nápady," uvedl Vlach.

Státní podnik Palivový kombinát Ústí, který vytvořil pro realizaci studentského workshopu podmínky, pokračuje i během letních týdnů v budování infrastruktury na jezeře. Díky tomu se do příštího roku výrazně zlepší podmínky pro podnikatele, kteří tu nabízejí služby v podobě občerstvení a půjčoven sportovních potřeb, ale zejména pro ty, kteří na Miladu chodí odpočívat. Další oživení nové krajiny kolem jezera umožní budování nových přívodů elektřiny, vody a kanalizace.         
 

Autor: 
Aleš Pelikán
Zdroj: 
Právo