Datum zveřejnění: 
12. 7. 2019

Projekt Český soběstačný dům uspořádal čtvrtý ročník stejnojmenné studentské architektonicko-technické soutěže. Jejím cílem bylo zvolit nejlepší návrhy malých rodinných domů, které budou většinu roku nezávislé na dodávkách elektrické energie. Do tohoto ročníku se přihlásilo množství studentů z České republiky, ale četné zastoupení se týká i Slovenska. Do klání se přihlásili s koncepty bydlení, které má maximálně šetřit pitnou vodou a více než polovinu roku využívat na pokrytí své spotřeby vlastní naakumulovanou elektřinu. Studenti v průběhu šesti měsíců přetavili své koncepty do formy propracovaných studií. DO finále pak porota přizvala osmičku nejlepších projektů, které jsou v kompletním znění zdarma ke stažení pro širokou veřejnost.

Projekt Český soběstačný dům už loni obdržel jako první v České republice nejvyšší ocenění Evropské komise, tzv. EU Sustainable Energy Award. Představitelé projektu by svou soutěž rádi viděli i v dalších zemích Evropy.

„V České republice se za rok vyrobí v průměru 50 % veškeré elektrické energie z uhlí. Z toho přibližně třetinu spotřebují zásuvky v našich domácnostech. Jedna domácnost tak pouze na elektřině spotřebuje průměrně 1,3 tuny uhlí ročně. Věřím, že dává smysl stavět či rekonstruovat domy tak, že neplýtvají energií, část si jí k tomu samy vyrobí a na místě spotřebují. Naše soutěž chce pomoci vybudovat generaci profesionálů, kteří takové domy umí navrhovat,“ říká Pavel Podruh, zakladatel soutěže a celé platformy Český soběstačný dům s tím, že existuje nepřeberný prostor pro úsporné nakládání s dalšími přírodními zdroji či odpady.

Proč soběstačné budovy

Na jasnou otázku tým Českého soběstačného domu odpovídá jasně: „Pojítka energeticky soběstačných budov jsou touha po nezávislosti na energii vyrobené z neobnovitelných zdrojů (např. z uhlí) a šetrný přístup ke všem ostatním zdrojům (primárně voda, teplo, vzduch, materiály). Malý tým projektu Český soběstačný dům, jeho síť partnerů, v rámci svých možností usiluje o realistický posun směrem k čistější budoucnosti. Cílem projektu je spojovat svým příběhem, sdílet vědomosti a pomáhat budovat plně funkční a důmyslná řešení v krásných, co nejvíce soběstačných a vysoce šetrných budovách.“

Letošním zadáním bylo navrhnout využití konkrétního pozemku v Českém Krumlově, který má rozlohu pouhých 374 m2 a zastavitelnou plochu domu omezenou na 80 m2. Výška objektu nesměla překročit 2 nadzemní podlaží či 1 podlaží s podkrovím. Jedná se o poměrně běžnou situaci, do níž se dostávají mladé rodiny hledající vhodné místo k bydlení.

Odborná porota zvolila jako nejlepší projekt studenta Jiřího Petrželky z Fakulty stavební ČVUT v Praze. Navrhovaná dřevostavba s originálním využitím sklolaminátových fasádních desek zahrnuje 106 m2 obytné plochy. D“m větší část roku využívá elektřinu, kterou si sám vyrobí a to díky fotovoltaickým panelům zabudovaným do střechy. Tato technologie spolu s bateriovým úložištěm umožní domu energetickou samostatnost po dobu 265 dní v roce. V návrhu je zabudována maximální recyklace šedé vody a využití dešťové vody, díky čemuž se ušetří až polovina běžné spotřeby pitné vody. Náklady na stavbu domu by se všemi technologiemi neměly přesáhnout čtyři miliony korun.

Výhodou těchto zadání je fakt, že mladí tvůrci nevytvářejí projekty, které by nebylo možné jednou realizovat. Letos v září by měly začít spatřovat světlo světa dva ukázkové ostrovní domy, které budou úplně nezávislé na jakýchkoli sítích. Student, který domy navrhl, byl přitom v prvním ročníku. Dnes je úspěšný a má svou architektonickou praxi ve vlastním studiu MLAA a jmenuje se Vojtěch Lichý. „Zadání Českého soběstačného domu je každý rok velice náročné. Vždy koresponduje s vývojem trhu a zároveň se technologicky drží o krok před ním. Posouvá tak hranice i ve smýšlení lidí, což je velice užitečné. Pro veřejnost je přitom důležité vidět, že je možné postavit podobné domy a že nejde o žádná akademická cvičení,“ říká Ing. arch. Ing. Jana Hořická, Ph.D., zástupce vedoucího katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze. Kromě ČVUT soutěž probíhá na vysokých školách v Brně, Ostravě, Liberci, Českých Budějovicích či v Bratislavě.

Skutečná realizovatelná zadání

Jednou z výhod soutěže jsou zadání, která vychází ze skutečného světa a ze života. Organizátoři si ale také dávají pozor na to, aby každý ročník byl typově odlišný. Po letošním malém rodinném domku tak má za rok přijít na řadu navrhování celé čtvrti v určitém developerském projektu. „Na začátku letošního roku jsme získali dalšího důležitého partnera v podobě developerské společnosti V Invest. Díky tomu můžeme otestovat využití prvků energetické soběstačnosti ve větším měřítku a také posunout zadání studentům na novou úroveň,“ říká Pavel Podruh.

V Invest se tak stal součástí již existující skupiny partnerů Českého soběstačného domu, mezi které patří také například společnost GWL, největší evropský dodavatel lithiových baterií a solárních komponent, společnost ELPRAMO, která dodává prémiové elektroinstalace pro moderní budovy, a dále například Hypoteční banka, Internorm, Envi-Pur, Teco či Centrum pasivního domu.

„V současnosti s lidmi kolem Českého soběstačného domu připravujeme detaily zadání na příští rok. Studenti v něm budou muset řešit kromě jednotlivých rodinných a bytových domů také urbanismus celého zadaného území. Tedy aby nová čtvrť byla nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale aby zároveň respektovala své okolí a zároveň dobrým skloubením veřejného a soukromého prostoru umožnila, aby se zde lidem dobře žilo,“ vysvětluje Jaroslav Vondřička, ředitel a partner společnosti V Invest s tím, že půjde o celou jednu etapu projektu Nová Valcha v Plzni.

„Český soběstačný dům vypisuje každý rok úmyslně velice náročnou studentskou architektonicko-technologickou soutěž. Zadáním je vždy konkrétní pozemek a záměr. Studenti zdarma absolvují sérii školení nad rámec své výuky. Tato soutěž je srdcem celého projektu a dává si za cíl vytvořit generaci profesionálů se soběstačností a nezávislostí v krvi,“ píše se na webu Českého soběstačného domu.

Zdroj: 
tvarchitect.com