Datum zveřejnění: 
11. 7. 2019

Desítky studentů z Česka a Slovenska se přihlásily do letošního čtvrtého ročníku studentské architektonické soutěže Český soběstačný dům. Z jejich návrhů rodinných domů, které šetří pitnou vodou a po většinu roku jsou nezávislé na dodávkách elektrické energie, porota vybrala osm nejlepších. Vítězem se pak stal student stavební fakulty ČVUT Jiří Petrželka s navrženou dřevostavbou domu, který tři čtvrtě roku využívá energii vyrobenou střešními fotovoltaickými panely. ČTK to dnes sdělili zástupci platformy Český́ soběstačný dům.

Účastníci soutěže měli navrhnout využití konkrétního pozemku v Českém Krumlově. Vedle využití šetrné filozofie a dílčí energetické nezávislosti bylo podmínkou dodržení výškového limitu. Menší dům pro čtyřčlennou rodinu mohl mít maximálně dvě patra nebo jedno patro s podkrovím. Nejlepší navržené projekty si zájemci mohou prostudovat na webových stránkách soutěže.

"V České republice se za rok vyrobí v průměru 50 procent veškeré elektrické energie z uhlí. Z toho přibližně třetinu spotřebují zásuvky v domácnostech. Jedna domácnost tak pouze na elektřině spotřebuje průměrně 1,3 tuny uhlí ročně. Věřím, že dává smysl stavět či rekonstruovat domy tak, že neplýtvají energií, část si ji k tomu samy vyrobí a na místě spotřebují. Soutěž chce pomoci vybudovat generaci profesionálů, kteří takové domy umí navrhovat," uvedl zakladatel soutěže a platformy Český soběstačný dům Pavel Podruh.

Vítězný návrh domu má fotovoltaické panely, které jsou zabudované do střechy a které spolu s bateriovým úložištěm zajišťují energetickou soběstačnost domu po 265 dní. Dům také recykluje odpadní vodu z kuchyně a koupelny a využívá dešťovou vodu. Dokáže tak ušetřit až polovinu spotřeby pitné vody. Z návrhu vyplývá, že náklady na stavbu s plochou 106 metrů čtverečních by měly dosáhnout čtyř milionů korun.

Studentské návrhy se mohou dočkat realizace. V září se například začnou stavět dva ostrovní domy, které navrhl vítěz prvního ročníku soutěže Vojtěch Lichý. "Zadání Českého soběstačného domu je každý rok velice náročné. Vždy koresponduje s vývojem trhu a zároveň se technologicky drží o krok před ním. Posouvá tak hranice i ve smýšlení lidí. Pro veřejnost je přitom důležité vidět, že je možné postavit podobné domy a že nejde o žádná akademická cvičení," uvedla zástupkyně vedoucího katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze Jana Hořická.

Český soběstačný dům každoročně vypisuje stejnojmennou architektonickou soutěž zaměřenou na navrhování staveb šetrných k životnímu prostředí. Vedle ČVUT se jí účastní vysoké školy v Brně, Ostravě, Liberci, Českých Budějovicích nebo v Bratislavě. V dalším ročníku budou studenti navrhovat celou čtvrť v konkrétním developerském projektu.                                                

Zdroj: 
archiweb.cz