Datum zveřejnění: 
10. 7. 2019

Na jaře odstartoval unikátní projekt iniciativy prg.ai, zaměřený na podporu špičkové vědy a výzkumu, v němž spojily své síly ČVUT, Univerzita Karlova a Akademie věd ČR.

Cílem projektu, který podporuje vláda i významné soukromé společnosti, je spojit vědecké a výzkumné kapacity, veřejnou sféru a podnikatele, přivést do ČR nejlepší světové talenty, pomáhat vzniku nových firem a start-upů a vybudovat středisko pro výzkum umělé inteligence, schopné soutěžit s prestižními evropskými centry AI.

Jen na pražských vysokých školách dnes absolvuje ročně přes 100 AI odborníků, a během několika let to má být mnohonásobně více. Ambiciózní program uvažuje o 5 tis.

AI výzkumníků a vývojářů, 500 AI absolventů a každoročně padesátce nových firem v nejmodernější technologické oblasti, která hýbe globální ekonomikou. "Chceme přilákat nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práce v pražském AI ekosystému. Důležitá je i značka Prahy jako světoznámého města, které je kosmopolitní, technologické a atraktivní jako místo pro život. Pro vývoj umělé inteligence prostě potřebujete hlavně tu lidskou,” říká prof. Michal Pěchouček z FEL ČVUT.         

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN