Datum zveřejnění: 
10. 7. 2019

Fakulta informačních technologií (FIT) ČVUT v Praze se podílí na výzkumu, díky kterému se drony stanou bezpečnější a využitelnější, např. pro aplikace, jako je koordinace několika dronů se záchranáři apod.

Čtyřčlenný tým studentů FIT ČVUT vedený Ing. Lukášem Brchlem vyvinul unikátní zařízení Dronetag, které využívá mobilní a satelitní technologie, a činí tak jakýkoliv dron viditelný v mapě letového provozu. Klíčovou komponentou systému je webová platforma a mobilní aplikace, ve které uživatelé mohou sledovat provoz okolních dronů a spravovat další zařízení s Dronetagem propojená.

Nápad vznikl loni na Space Application Hackathonu, kde se týmu podařilo zvítězit v kategorii Navigace. Inovace vedla k založení stejnojmenné startupové firmy Dronetag, která se zabývá vývojem malých nezávislých IoT zařízení pro drony.

ČVUT už zařízení otestovala na vlastním profesionálním dronu. Cílem firmy je dělat drony chytřejší, propojené a bezpečné pro přístup do letového provozu, protože drony, které se dnes vyrábí, nejsou schopny sdílet ostatním účastníkům letového provozu svou aktuální pozici v reálném čase. Drony se tedy nevidí nejen mezi sebou, ale nevidí je ani letadla nebo záchranářské vrtulníky.

"EU chystá zákon, podle kterého všechny drony ve vzduchu budou muset být identifikovatelné. Vyrábíme proto zařízení, které bude možné umístit na každý dron a které zprostředkuje jejich polohu," říká Ing. Lukáš Brchl.

Data získají např. řídicí letového provozu, kteří tak budou mít přehled o každém pohybu dronu, díky tomu budou schopni třeba upozornit záchranářský vrtulník, aby se dronu, který vykonává jinou leteckou činnost, vyhnul.         

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN