Datum zveřejnění: 
9. 7. 2019

Stín, lehátka nebo převlékací kabinky. To jsou věci, které doposud chyběly všem návštěvníkům Milady. Nyní se to ale změnilo, na pláži jezera se do jejich budování pustili studenti.

"V loňském roce proběhla studentská architektonická soutěž. Její výherci dostali možnost uspořádat architektonický workshop pod názvem Oživme Miladu!", informovala Hana Volfová, mluvčí Palivového kombinátu Ústí, které má jezero na starosti.

Dobrovolný svazek obcí Jezero Milada požádal o příspěvek na workshop Nadaci ČEZ. Vyhověla jim a studenti z něj tak mohli zaplatit materiál na nový mobiliář.

Výherci soutěže byli dva studenti architektury z pražské ČVUT. Místní z Chabařovic Jiří Petrželka a Jan Thran, který většinu konstrukcí navrhl. "Naším cílem je zvelebit a zútulnit břehy podél jezera. Během jednoho týdne děláme stínění, převlékárny a lavičky," popsal Thran záměr workshopu.

"Stavíme také knihobudku. Lidé do ní budou moci přinést knížky, o které už nestojí nebo se jim doma válejí. Budou si je moci půjčovat, u vody si počíst a zas vrátit zpátky," doplnil ho Petrželka.

Oběma pomáhali přátelé z oboru. Na pláži jich pracovalo okolo čtrnácti. "Všechny nás lákalo vyzkoušet si něco nového. Většina z nás předtím nikdy nedržela vrtačku v ruce. Máme tu k dispozici i další nástroje, ke kterým se člověk obvykle nedostane," odůvodnila svou účast Lucie Salášková. Aby nářadí fungovalo, zapůjčil jim palivový kombinát elektrocentrálu. Zavedení elektřiny k jezeru je jedním z jeho blízkých plánů. "Kromě elektřiny bude k Miladě přivedena i voda a také vybudována kanalizace. Dále probíhají práce na stavbě plovoucích mol a ekomol, aby ptáci žijící u jezera měli svá chráněná území," vyjmenovala mluvčí Volfová.

Studenti tvořili v polních podmínkách. "Je to trochu punk, spíme pod stanem a koupat se chodíme do Milady. Byl jsem překvapený, jak je voda čistá, i v hloubce jsem krásně viděl až na dno," přiblížil další z účastníků Luboš Otradovec.

"Reakce na naši práci jsou pozitivní, lidé oceňují, že tu dobrovolně něco vyrábíme pro ostatní. S žádnou negativní reakcí jsme se nesetkali, jen si někdo stěžoval, že jsme tu raději měli postavit parkoviště," prohlásil Petrželka.

Objekty byly hotové v neděli, kdy proběhla u jezera vernisáž. Nové konstrukce nejsou jediným důvodem, proč k jezeru vyrazit. "Na plážích u jezera je možné si zapůjčit různé sportovní vybavení jako šlapadla a v současné době hodně populární paddleboardy. Řada provozovatelů občerstvení také pořádá speciální akce jako nabídky burgerů či koktejlů," dodala Volfová.         

Autor: 
ANNA HIMMELOVÁ
Zdroj: 
Týdeník Ústecko