Datum zveřejnění: 
5. 7. 2019

Na pátek 5. července je naplánován start nosné kosmické rakety typu Sojuz 2.1b z kosmodromu Vostočnyj. Raketa by měla odstartovat v 7 hodin a 41 minut středoevropského letního času (8:41 hod. moskevského času, 14:41 hod. v místě startu).

Vedle standardního velkého meteorologického satelitu Meteor M No.2-2 ponese raketa více než třicet malých družic z dvanácti zemí. Družice se budou postupně uvolňovat na své oběžné dráhy.

 českého pohledu představuje stěžejní náklad nanodružice cubesat Lucky-7 o hmotnosti přibližně 1,5 kilogramu. Určena je k testování miniaturizovaných radiačně odolných kosmických technologií. Na oběžné dráze budou moci družici s volacím znakem OKoSAT sledovat i radioamatéři. Detailní informace o nanodružici Lucky-7 naleznete v článku Češi si založili firmu, aby mohli mít svou družici. Vyjde jim start?

Další příspěvek českých vědců a techniků se ukrývá v nanodružici Sokrat-R z Lomonosovy univerzity v Moskvě. Sokrat-R bude sloužit k monitorování tzv. vesmírného počasí a radiačního pole v okolí Země. Některé přístroje Sokratu-R byly vyvinuty na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického.

Zdroj: 
itmix.cz