Datum zveřejnění: 
5. 7. 2019

Česká nanodružice Lucky-7 a další české vědecké přístroje jsou mezi více než třiceti aparáty, které 5. července 2019 vynesla na oběžnou dráhu kolem Země raketa z kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě.

V pátek 5. července odstartovala z ruského kosmodromu Vostočnyj nosná raketa typu Sojuz 2.1b. Start proběhl v 7 hodin a 41 minut středoevropského letního času (8:41 hod. moskevského času, 14:41 hod. v místě startu).

Vedle standardního velkého meteorologického satelitu Meteor M No.2-2 vynesla raketa dvaatřicet malých družic z celkem jedenácti zemí (např. USA, Velké Británie, Francie, Německa nebo Švédska). Družice se  postupně distribuovaly na své oběžné dráhy.

Z českého pohledu představuje stěžejní náklad nanodružice cubesat Lucky-7 o hmotnosti přibližně 1,5 kilogramu. Určena je k testování miniaturizovaných radiačně odolných kosmických technologií. Na oběžné dráze budou moci družici s volacím znakem OKoSAT sledovat i radioamatéři. Detailní informace o nanodružici Lucky-7 naleznete v článku Češi si založili firmu, aby mohli mít svou družici. Vyjde jim start?

Další příspěvek českých vědců a techniků se ukrývá v nanodružici Sokrat-R z Lomonosovy univerzity v Moskvě. Úkolem Sokratu-R je monitorování tzv. vesmírného počasí a radiačního pole v okolí Země. Některé přístroje Sokratu-R byly vyvinuty na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického.

 

Autor: 
Radek Folprecht
Zdroj: 
idnes.cz