Datum zveřejnění: 
4. 7. 2019

Veronika PETRUCHOVÁ, moderátorka

Už za rok začínají olympijské hry v Tokiu. Jaroslav Pollert bude v tu dobu hodně nervozní. Někdejší mistr světa v kanoistice sice nebude závodit, Česko přitom bude reprezentovat se vší parádou. Je totiž autorem několika olympijských kanálů, včetně toho pro Tokio.

Jaroslav POLLERT

Takže teď tady není nic, je tady hladká voda a teď tam dávám překážky, teď nový a odspoda si to musím mírně držet, aby mně to vytvořilo válec, a už se to tam začíná tvořit. Pokud umisťujeme výslovně překážky kolmo, tak nám začne voda pulsovat nahoru a dolů a přestane být férová.

redaktorka

Málokdo asi ví o vodě tolik, co Jaroslav Pollert. Dokonaleji ji zná z kanoe a stejně tak dobře z laboratoře. Je projektantem čistíren odpadních vod a kanalizací, autorem evropského patentu na odlehčovací komoru se samočistící schopností, navrhuje raftové zábavní dráhy, přednáší na ČVUT a zároveň je čtyřnásobným mistrem světa ve vodním slalomu. A také momentálně jediným projektantem na světě, který má tu čest navrhovat umělé slalomové dráhy pro letní olympiády.

Jaroslav POLLERT

Určitě mě to těší, hlavně mě těší to, že to vlastně dělám pro naše kluky, kteří na tom jezdí, jim se to líbí a v podstatě něco dávám, co je vidět, jak já říkám, i na mapě světa, když se na to podívám, tak vidím svoje dílo, dá se to vidět, takže z toho mám dobrý pocit.

redaktorka

200 metrů čtverečních vodě odolné překližky, 18 kilogramů tmelícího lepidla a 2200 šroubů. Právě se díváte na světový unikát. Pod střechou vodohospodářské haly ČVUT vznikla umělá slalomová dráha pro olympijské hry v Tokiu 2020. Jen v měřítku 1 ku 13.

Jaroslav POLLERT

Se nám tady začíná vytvářet takový pěkný válec, nahoře pěkná vlna, moc pěkná není, ono se to trošku mění, to si musíme vychytat tu vzdálenost, aby se to moc neměnilo, nicméně tady je vidět ten válec...

redaktorka

To znamená, že když já tady takhle pustím panáčka.

Jaroslav POLLERT

Ještě dál kousek. To pustíme tady odsud. A už ho chytil ten válec, zastavil, to je úplně vidět, tady si to s ním pohrálo, převrátilo.

redaktorka

Tady vidíte model v ČVUT. A tohle už je Rio v reálu. Podobně bude vypadat i kanál v Tokiu. Budou v něm dva skoky navíc a při návrhu se muselo počítat s případným zemětřesením. Co nevidět se začne stavět a i to si bývalý reprezentant pojede do Japonska pohlídat. Při závodech pak bude nervozní stejně jako by sám seděl v lodi.

Jaroslav POLLERT

Stres mám pokaždé, protože jaksi když to vyjde ven, teď na tom začnou jezdit kluci, tak samozřejmě já se s nima potkávám, oni mi říkají tu svojí kritiku, bavíme se, co by bylo lepší, horší, tak mám strach, aby to bylo tak nějak podle jejich představ. Když to vidím například na té olympiádě, teď to tam zkazí, tak si říkám, ježišmarja, jestli to není kvůli mně a tak dál.        

Zdroj: 
NOVA