Datum zveřejnění: 
3. 7. 2019

Pětice výzkumně silných univerzit poprvé řekla, kdo v Česku tvoří elitní "klub" vysokých škol, jež sázejí na vědu a s ní spjatou výuku. Jedním z cílů nové asociace je změna systému financování vysokých škol.

Včera odpoledne proto zainteresovaní rektoři podepsali v pražském Karolinu zakládající chartu Asociace výzkumných univerzit ČR. Do nového uskupení patří Univerzita Karlova, Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické (ČVUT) a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

"Očekávám, že uskupení významných univerzit bude prosazovat vyšší standardy kvality. Pokud mají české univerzity v mezinárodních srovnáních stoupat, je nezbytná diverzifikace, jako je tomu například v Německu," řekl LN rektor UK Tomáš Zima.

Celkem je v České republice 26 veřejných vysokých škol, dvě státní (policejní a vojenská) a několik desítek soukromých. Už před řádkou let, když se bouřlivě jednalo o novele vysokoškolského zákona, se vedly diskuse o rozdělení vysokých škol do několika skupin – na výzkumné a profesně orientované, které by byly odlišně financovány.

V roce 2011 se premiér Petr Nečas (ODS) nechal slyšet, že by mohlo být v rámci takzvané diverzifikace vybráno "asi pět výzkumných univerzit". Následně server Česká pozice uvedl, že tehdejší rektoři ČVUT a VŠCHT jednali o případném spojení škol z pražských Dejvic, aby se do pětice vyvolených najisto dostaly obě.

Špička a "otevřený spolek"

Podle rektora Masarykovy univerzity a senátora Mikuláše Beka je státní politika k vysokým školám rovnostářská a nepodporuje excelenci. "Cílem je, aby se objevila škola, jež se bude v kvalitě a výzkumu poměřovat se špičkou," sdělil LN Bek.

Nedávno vydaný prestižní mezinárodní žebříček QS zařadil Univerzitu Karlovu na 291. globální příčku, VŠCHT na 355. místo, ČVUT se vměstnalo do první pětistovky (jako 498.) a Masarykova univerzita za ní jen těsně zaostala (551. až 560. v pořadí). Olomoučtí obsadili 601. až 650. pozici.

Brněnské Vysoké učení technické (VUT) – v rankingu QS republikově šesté a celosvětově 651. až 700. – by mohlo být do asociace výhledově i přijato. Nejspíše po jednomyslném souhlasu současných členů, jako je tomu kupříkladu v Russell Group čili elitní společnosti 24 britských výzkumně zaměřených škol. "Půjde o otevřený spolek," řekl LN rektor VŠCHT Karel Melzoch, jenž si od nové asociace slibuje zvýšení kvality tuzemského vzdělávání.

Podle Vojtěcha Petráčka, rektora ČVUT, vzniká platforma pro diskuse nad společnými tématy a problémy. "Pro Univerzitu Palackého je důležité zapojení do mezinárodních sítí a spoluprací," doplňuje Petr Bilík, prorektor druhé nejstarší vysoké školy v zemi.

Právě olomoucká univerzita bude mít nově jako jediná ze zmíněných silných hráčů rektora v předsednictvu České konference rektorů. Po letech ve vedení chybějí jak zástupci Karlovy, tak Masarykovy univerzity, což mohlo vznik asociace urychlit.       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny