Datum zveřejnění: 
3. 7. 2019


Dvě družice s velmi významnou českou účastí budou vyneseny v pátek spolu s meteorologickým satelitem a další téměř čtyřicítkou malých zařízení na oběžnou dráhu okolo Země. První z nich je cubesat s názvem Lucky-7 pražské firmy SkyFox Labs a druhý pak cubesat Socrat, který nese unikátní české zařízení pro studium kosmického záření.

V pátek 5. července 2019 v 7:41 našeho času vynese z ruského kosmodromu Vostočnyj ruská raketa Sojuz-2.1b/Fregat velkou meteorologickou družici Meteor 2-2 a 40 malých družic cubesatů. Mezi nimi budou dvě družice s výraznou českou účastí.

Cubesaty jsou poskládané z jedenácticentimetrových stavebních kostek. Umožňují do standardizovaného prostředí umístit vlastní přístroje a jejich standardizované umístění na nosiči. Velmi často lze pak takové satelity vynášet i ve větším počtu jako doplněk při startu velké družice. Zajistí se tak efektivní využití nosiče a laciné vynesení zařízení pro širokou škálu zákazníků. Je to cesta pro menší výzkumné instituce i různé technologické start-up firmy. V současné době tak cubesaty přibývají velice rychle, jejich počet překročil tisícovku a roste po stovkách.

Družice Socrat-R bude monitorovat kosmické počasí a radiační pole v okolí Země. To je velmi důležité hlavně v době, kdy by se měly zvýšit aktivity ve vesmíru a chystá se návrat člověka na Měsíc a cesta na Mars. K tomu účelu je vybaven dozimetrickým zařízením, které umožňuje detekovat částice kosmického záření a zjišťovat i případnou dávku, kterou by obdržely kosmonauté. Důležitou součástí jsou unikátní monolitické pixelové detektory, které byly vyvinuty na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze a PIN-diodovým open source dozimetrem vyvinutým v Ústavu jaderné fyziky AV ČR v Řeži. Česká část aparatury byla připravena konsorciem složených ze zmíněných dvou institucí a firmy esc Aerospace s.r.o. Stejné konsorcium vyvinulo a připravilo ovládací hardware a software i kompletaci celého zařízení.

Stejná raketa vynese i český cubesat z jedné kostky (tedy CubeSat-U1) s hmotností 1,5 kg, který byl společně připraven na ČVUT, tentokrát šlo o Fakultu elektrotechnickou, a v pražské firmě SkyFox Labs. Družici s volacím znakem OKoSAT budou moci sledovat i radioamatéři. Jde o malou laboratoř, která slouží k testování miniaturizovaných radiačně odolných kosmických technologií. Kromě vysílače, přijímače a navigačního zařízení obsahuje i dozimetr, experimentální gama spektrometr a kameru s rozlišením VGA. Na plášti je zlatem vyvedená česká vlajka.

Raketa vynese družice na slunečně synchronní kruhovou dráhu ve výšce 530 km. Ta je zvolena tak, aby zajistila dostatečně dlouhou životnost družice a zároveň aby nejpozději za čtvrt století shořela v atmosféře Země a nevytvářelo se tak smetí na orbitě. Vypuštění nosiče Sojuz-2.1b bude možné sledovat on-line v pátek 5. července 2019 v 7:41 hod. SEČ zde. Pokud proběhne vše úspěšně, půjde o velmi významný krok Česka do kosmického prostoru a etablování našich vědců, techniků i firem v oblasti vesmírných technologií. Držme palce.

Zdroj: 
osel.cz