Datum zveřejnění: 
3. 7. 2019

Detektory pro monitorování kosmického počasí a radiačního pole v okolí planety Země vyvinuté na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) Českého vysokého učení technického (ČVUT) vyletí v pátek do vesmíru. Vynese je tam ruská raketa Sojuz 2.1b z Vostočného v Rusku. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ČVUT. Na palubě rakety budou další tři české přístroje, mezi nimi družice Lucky-7.

"Radiace je jednou ze zásadních překážek expanze člověka do vesmíru a náš detektor umožní přesné sledování radiačního pole a identifikaci jednotlivých částic, což nám umožní lépe studovat jeho vlastnosti," uvedl vedoucí týmu FJFI Michal Marčišovský.

Zařízení by mělo denně odesílat data, který budou vědci z FJFI analyzována. Vyhodnocovat se bude také fungování detektorů v kosmickém prostředí s cílem vyvinout lehčí zařízení s výkonnějšími systémy.

"Příprava mise znamenala vysoké pracovní nasazení všech členů řešitelského týmu, kterému se podařilo aparaturu zhotovit, otestovat a připravit pro instalaci do rakety v rekordně krátké době několika měsíců," řekl vedoucí týmu Ústavu jaderné fyziky Akademie věd (ÚJF AV) Ondřej Ploc, jehož tým vyrobil modul pro umístění detektoru. Na projektu se podílela také česká firma esc Aerospace, která zajistila konstrukci přístroje.

Misi Sokrat-R, jejíž součástí je raketa Sojuz, připravila Lomonosova univerzita v Moskvě. Bude testovat nové generace mikroprocesorů v kosmických podmínkách a stanovení parametrů radiačního pole elektronů, protonů a těžkých kovů na oběžné dráze Země.

Mise se zúčastní také soukromý projekt družice Lucky-7 vývojářů Jaroslava Laifra a Pavla Kováře také z ČVUT. Družice obsahuje senzory radiace, které umožňují pozorování gama záblesků, a kameru pro detekci polární záře a snímkování Země. K raketě Sojuz 2-1b bude připojeno několik desítek družic z různých zemí, které se postupně budou ve vesmíru oddělovat.

Zdroj: 
ČTK