Datum zveřejnění: 
2. 7. 2019

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

V pátek bude do vesmíru vypuštěna česká vědecká družice Lucky-7. Kterou vyvinuli výzkumníci z Českého Vysokého učení technického v Praze. Bude součástí rakety Sojuz 2-1b, která odstartuje z Vostočného v Rusku. Přístroj vyvíjeli studenti na ČVUT od roku 2011, později vznikl soukromý projekt. A teď je naším hostem Jaroslav Leifr, jeden z vývojářů a zakladatelů projektu Lucky-7, dobrý den.

Jaroslav LAIFR, jeden z vývojářů a zakladatelů projektu Lucky-7

Dobrý den.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Co družice umožní, jaká data bude přinášet a jaké jsou plány na její využití?

Jaroslav LAIFR, jeden z vývojářů a zakladatelů projektu Lucky-7

V případě, že bude všechno fungovat, tak jak jsme si předsevzali, tak by mělo dojít k tomu, že bychom měli být schopni monitorovat životnost komerčních součástek, které nejsou /nesrozumitelné/ určeny pro použití ve vesmíru. Nicméně při použití určitých vědeckých stop je možné, je pro tento účel použít. Já jsem se tomu věnoval ve své disertační práci, kterou jsem zhruba před měsícem na ČVUT obhájil a teď tedy se pokusíme ty vědecko-výzkumné výsledky tedy využít v praxi ve vesmíru na oběžné dráze.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

No a co si tedy máme představit vlastně pod těmi postihy konkrétněji, jestli nějak jednoduše lze říct k čemu konkrétně bude sloužit ta družice Lucky-7, když říkáme ověřovat nejnovější vědecké poznatky, a tak dále, tak co to bude?

Jaroslav LAIFR, jeden z vývojářů a zakladatelů projektu Lucky-7

Tak já jsem se tam, konkrétně jmenoval napájecím zdroji, který neobsahuje běžně používané tranzistory na bázi mosetů, to znamená, že ta komponenta by měla být schopna dodávat energii i, řekněme ve ztížených podmínkách radiace, která se ve vesmíru vyskytuje a my bychom rádi prokázali, že vlastně ta životnost bude, řekněme až 10 let. Pokud se pochopitelně nepokazí něco po cestě. Nicméně toto je zhruba projektová životnost a je to, řekněme, hodně troufalé. Nicméně to i tak jsme si dali tento vysoký cíl, takže jsme použili různé radiační štíty na bázi třeba hliníkových desek, které se běžně používají v osvětlovací led technice pro chlazení osvětlení.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Jaroslav Laifr, jeden z vývojářů a zakladatel projektu Lucky-7. Děkuji, na shledanou.        
 

Zdroj: 
Radiožurnál