Datum zveřejnění: 
2. 7. 2019

Přečkat úmornost tropických veder mohou pomoci rozmanité "vychytávky". Že k nim patří i zelené střechy, ukázala zmínka v rámci programu nedávné konference Zásobování pitnou vodou v kontextu (nejen) klimatických změn připravené Středočeském inovačním centrem.

Potvrdila to starostka Mnichovic Petra Pecková. Ta se nyní v rámci příprav na výstavbu školní jídelny chystá zjišťovat, zda by se na vytvoření zelené střechy dala získat nějaká dotace. "Šli bychom ale do toho i bez dotace," řekla.

LIDÉ MAJÍ PŘÍJEMNÝ VÝHLED Z OKEN

Zelené střechy vytvořili v Mnichovicích už loni v létě, a to na budově tělocvičny a šaten základní školy. "Chtěli jsme, aby vyžadovaly minimální údržbu, proto jsme zvolili sukulenty a netřesky," vysvětlila Pecková, proč nevyhrály třeba trávy.

Jak se střešní vegetaci daří, je dobře vidět nejen při pohledu z okolních domů, jejichž obyvatelům vylepšuje výhled z oken, ale i z vyšších pater školy. Nad šatnami už se pěkně rozrůstá – i když podle dodavatele to ještě není konečná podoba. "Píšou, že to trvá až tři roky," upozornila starostka Petra Pecková s tím, že je třeba ještě počkat. Mnichovičtí mohou být spokojeni, míní starostka. Byť zatím oceňuje především pohledovou stránku věci. Jak moc přispívá k ochlazování budovy i jejího sousedství, prý zatím vyhodnotit nedokáže. Byť z logiky věci to vyplývá: zelená střecha částečně izoluje a vypařující se voda má vliv na okolí.

Laický odhad potvrzuje Lukáš Ferkl, ředitel UCEEB neboli Univerzitního centra energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického. Zdůraznil, že zelená střecha dokáže snížit teplotu skutečně výrazně – a mimo jiné také umí zpomalit nástup vody při bleskových srážkách. Patří mezi možnosti, jak zmírnit dopady změn klimatu a zlepšit hospodaření s vodou.

Výhody zelených střech

Vylepšení vzhledu budov i celých uličních celků, vytváření prostoru pro drobné živočichy ? Zlepšení tepelně izolačních vlastností – v létě zamezuje přehřívání a v zimě úniku tepla (a tudíž vede ke snížení tepelných výkyvů v interiérech) ? Posílení zvukově izolačních vlastností střechy ? Schopnost zadržet významný podíl vodních srážek: třetinu až polovinu ? Zlepšení mikroklimatu; zeleň také působí jako přirozený filtr ovzduší, protože zachycuje prach a škodliviny ? Provedení střechy a jejích izolací pro ozelenění v kombinaci s ochranou před mechanickým poškozením (například kroupami) a UV zářením i dalšími vlivy počasí prodlužuje životnost střešního pláště i konstrukce.         

Autor: 
MILAN HOLAKOVSKÝ
Zdroj: 
Týdeník Nymbursko