Datum zveřejnění: 
2. 7. 2019

V pátek odstartuje z kosmodromu Vostočnyj raketa Sojuz 2-1b. Na první pohled by se mohlo jednat o rutinní záležitost, ovšem zdání klame. Na své palubě totiž mimo jiné vynese na orbitu družici Lucky-7, kterou vyvinuli odborníci z Českého vysokého učení technického.

Družice, jejíž vývoj započal před osmi lety, má zkoumat možnosti radiové komunikace vesmírných sond pro výzkum vesmíru. Kromě toho bude ověřovat řadu vědeckých poznatků týkajících se stavby elektronických systémů. Sonda je rovněž vybavena senzory sloužící k pozorování gama záblesků a kamerou, která bude studovat samotnou Zemi.
Start rakety s českým nákladem je naplánován na 7:41 SELČ a pokud vše půjde podle plánu, už ve tři odpoledne sonda proletí nad svou domovinou.„Po startu bude nutné rozvinout anténu, pak zjistit stav družice. Když bude vše fungovat, tak se přikročí k vědeckému měření. Musíme také rozšířit software pro automatické ovládání družice ze Země,“ řekl jeden z tvůrců sondy Pavel Kovář.Celkově se bude jednat o sedmý satelit pocházející z českých zemí.

 

Autor: 
Martin Janda
Zdroj: 
21stoleti.cz