Datum zveřejnění: 
1. 7. 2019

Projekt Weathermap.netatmo.com ukazuje data z domácích meteostanic na mapě. Najít školku a vybrat ji podle hodnocení rodičů umožňuje jejich databáze dostupná na Nejškolky.cz. A aplikace FasCalc od Českého vysokého učení technického v Praze pomůže s výpočtem rekonstrukce fasády.

Čas spontánních výletů je v plném proudu. Aby byl zážitek co možná nejlepší, a nezhatilo ho ani nepříznivé počasí, můžete plánovat své cesty s online meteorologickou mapou Weathermap. Stačí vybrat nejlepší destinaci v závislosti na počasí, sbalit si jen to nejnutnější a vyrazit.

Nezáleží, zda je finální destinací venkov, město či odlehlá příroda, počasí je vždy důležité. Meteorologická mapa Weathermap přináší lokální údaje o počasí změřené na základě domácích meteorologických stanic. Na mapě jsou tak kdykoliv vidět teploty, tlaky vzduchu, srážky či rychlost větru ve více než 170 zemích světa a nechybí ani Česká republika. K získání údajů o počasí v reálném čase, stačí pouze přiblížit mapu v aplikaci na místo cílové destinace či zadat adresu. Aplikace ukáže dostupná data. Pokud má meteorologická stanice přídavný modul v podobě anemometru a srážkoměru, na mapě se také zobrazí údaje o úhrnu srážek a rychlosti větru. Mapa je tak jakousi komunitní meteorologickou stanicí poskytující údaje o počasí s možností lokálního zaměření v jednotkách metrů.

Pustit se do zateplení či rekonstrukce opláštění domu není snadné. Zvlášť ne pro toho, kdo není stavař. Orientaci v nabídce stavebních firem vám však může usnadnit aplikace FasCalc, která vypočítá náklady na zateplení fasády budovy.

Najdete ji na webu Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), jehož studenti z Katedry ekonomiky a řízení ve stavebnictví Stavební fakulty aplikaci vytvořili. Jejím cílem je odhalit případné nehospodárné zvýšení ceny u projektů na zateplení. Vytvoří podklad pro poptávku stavebním firmám a umožní následně jejich nabídky porovnat. Vlastní výpočet v programu může také pomoci odhalit nesrovnalosti rozpočtů, které byly vytvořeny jiným způsobem. Tento nástroj tak může napomoci objektivnímu posuzování a kontrole nabídky dodavatelů stavebních prací. U atypických projektů a speciálních požadavků investora svůj účel aplikace zcela splnit nemůže.

 

 

Autor: 
Jakub Dvořák
Zdroj: 
idnes.cz