Datum zveřejnění: 
1. 7. 2019

Dvě největší vysoké školy u nás – Karlova a Masarykova univerzita – uspěly v klání o desítky milionů korun na univerzitní aliance. Díky tomu se má Karlovo učení více napojit i na starobylé školy: Paříž či Heidelberg.

Velká šance na zlepšení výuky i vědy. Tak lze glosovat úspěch dvou českých veřejných vysokých škol, které se v konkurenci 54 návrhů dostaly mezi sedmnáct univerzitních konsorcií, jež získají podporu Evropské unie.

Obě uskupení, v nichž figurují Univerzita Karlova (UK) v Praze a Masarykova univerzita (MU) v Brně, si mezi šestice svých členů rozdělí v první tříleté fázi pět milionů eur, tedy asi 130 milionů korun z programu Erasmus+ (s různou mírou kofinancování). Cílem je vytvořit "evropské univerzity budoucnosti". Dle informací LN považuje Univerzita Karlova alianci nazvanou 4EU+ za klíčovou a hodlá na ni získávat zdroje i z připravovaného národního operačního programu.

Ve společné "partě", jež si má vyměňovat nejen znalosti, ale i studenty, je UK s pařížskou Sorbonnou (založenou roku 1257), s Heidelbergem (vznikl v roce 1386) a univerzitami ve Varšavě, Kodani a v Miláně. "Aliance jsou více než projekt, je to mise. Vrací nám dobu Karla IV., kdy studenti a kantoři volně přecházeli mezi evropskými univerzitami. Představují propojení mezi univerzitami, jejich vedením, administrativami, vědci a studenty," říká Lenka Rovná, prorektorka UK pro evropskou problematiku. A její kolegyně Milena Králíčková, prorektorka pro studijní záležitosti, dodává: "Aliance 4EU+ vnáší nový rozměr do vzdělávací činnosti na všech šesti zúčastněných univerzitách." Aliance vznikala několik let. Dnes již existuje asi 200 týmů ve čtyřech tematických okruzích; ty se zabývají zdravím (výzkum rakoviny a stárnutí), společenskými výzvami, digitalizací a umělou inteligencí a udržitelným rozvojem.

"My máme skvělou matematiku, v Praze je též výborná. Nabízí se i úzká spolupráce ve fyzice spolu s UK a Heidelbergem či v dalších oborech," řekl loni LN Jean Chambaz, rektor obnovené Sorbonny. Aliance počítá i se sdílením laboratoří nebo IT kapacit.

Brno s Postupimí i Francouzi

Masarykova univerzita je členem uskupení s názvem European Digital UniverCity (EDUC). Lídrem je Postupimská univerzita doplněná o školy z Cagliari, Pécse a Université Paris Nanterre a Université de Rennes 1. "Studentům to umožní získávat ještě kvalitnější vzdělání a těžit z výhod mezinárodní spolupráce," míní Ivan Malý, prorektor pro internacionalizaci MU.

Třetí "český" záměr podávalo ještě ČVUT spolu s technikami z Mnichova či Tallinnu. "Náš projekt nevybrali. Blahopřejeme UK a MU. Věříme, že v příštím kole bude vybráno více technických alianci," řekl LN Zbyněk Škvor, jenž je prorektorem pro vědu.         

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny