Datum zveřejnění: 
27. 6. 2019

Skibar ukrytý v kulaté konstrukci, s vyhlídkou na město i sjezdovku. I tak by mohla v budoucnu vypadat stavba, která vyroste na dojezdu nové sjezdovky Skalka.

Úkol, jak místo oživit, dostali studenti architektury pražské ČVUT. Výsledkem je patnáct různých nápadů a modelů (na snímku jsou čtyři z nich).

"Měli zadané přesné místo, stejně jako kapacitu skibaru a ještě museli do stavby zakomponovat vyhlídku," přiblížil architekt Petr Šikola, který studenty vedl. Na vypracování měli tři měsíce a někteří přišli vskutku s originálními nápady. "V rámci projektu s námi byl i statik inženýr, který dohlížel na to, aby šly návrhy jednou dopracovat k samotné realizaci. Nemohli si tudíž vymyslet něco, co by pak hned spadlo nebo nešlo postavit," upozornil Šikola.

Studentka Kristýna Soukupová umístila svou stavbu do centrální části budoucí rozšířené sjezdovky. A zvolila kulatý tvar, aby mohli lyžaři budovu jednoduše objet. "Ve dvou podlažích se nachází skibar, v přízemí depozit pro lyžaře, případně nějaké šatny pro převlečení. Po obvodu jsem pak navrhla pochozí rampu, která návštěvníky dovede na vyhlídku s pohledem na Ještěd i na město," popsala svůj projekt studentka. Multifunkční budovu, která u vstupu do areálu již stojí, sice zachovala, ale malinko ji posunula více k parkovišti a svou stavbu umístila na nově rozšířenou sjezdovku. "Lyžaři mohou do skibaru přímo ze sjezdovky pomocí nájezdní rampy. Depozit je pak přístupný zespoda," dodala. I s vyhlídkou je budova, jejíž konstrukci plánovala ocelovou, vysoká sedmnáct metrů.

To další ze studentek, Barbora Frysová, zůstala více při zemi.

Skibar v podlouhlé budově umístila až podél dojezdu k lanovce Skalka. "Mým cílem bylo, aby neodpoutával pozornost od Ještědu, ale naopak upoutal pozornost lyžařů, kteří hledají lanovku.

Ani já jsem totiž, když jsem tu byla poprvé, nevěděla, kde vlastně je," podotkla.

Skibar navrhla na úroveň chodců, ze sjezdovky je vidět jen jedno podlaží budovy plus část konstrukce, která je tvořena jakousi průhlednou klecí. "Do prvního podzemního podlaží jsem umístila depozit a celé to první podlaží, které je přístupné buď přímo ze sjezdovky nebo po schodech, tvoří skibar." Zda a jaký návrh se zrealizuje, to závisí na stavbě nové sjezdovky. "Až v okamžiku, kdy s ní začneme, můžeme řešit investice do těchto dalších objektů," sdělila Renata Balašová ze Skiareálu Ještěd.         

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes