Datum zveřejnění: 
27. 6. 2019

Diskuse na Facebooku, podněty radnici i debatu na jednání zastupitelstva si v Opavě vyžádala vzrostlá tráva. Ačkoliv ohlasy na plán sekat trávníky kvůli změně klimatu méně často jsou pozitivní, zároveň se ukazuje, že příliš vysokou trávu ve svém okolí lidé nechtějí.

"Zarostlo nejen sídliště v Kateřinkách, ale celá Opava. Když už tam ani psi nechtějí chodit, nehledě na lidi a děti, je to něco šíleného. Nechte vyšší trávu kolem řek nebo na paloucích, ale ne v centru sídliště," apeloval na vedení města opavský zastupitel René Černohorský.

Na sečení konkrétních lokalit se Opavané dotazovali i prostřednictvím služby radnice Není nám to jedno. Že jsou lidé na příliš vysokou trávu v okolí citliví, zjistili i ve Frýdku-Místku. Díky deštivému květnu tráva rostla před očima, ale kvůli podmáčení se nesekalo. První seče končily až během června.

I přesto ale radnice avizují, že je sucho nutí péči o zeleň měnit a sekat se bude méně. "Zavázali jsme se k adaptační strategii. U řeky vláhu zadržovat nepotřebujeme, potřebujeme to v centrech sídlišť a obecně města. Je třeba ale používat rozum a sekat pravidelně tam, kde se chodí. Tam, kde to jde, naopak trávu nechat," komentoval primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Louky i mulčování

Opava plánuje nechávat vyšší výšku trávníků a v průměru ubrat o jedno sečení ročně. "Trávníky sečeme podle lokality v různých intenzitách 3 až 7krát ročně. Najdou se občané, kteří byli zvyklí na ‚vyholené‘ plochy a vyšší porost se jim nelíbí. V poslední době se ale čím dál víc ozývají hlasy pochvalující omezení sečení," řekl náměstek technických služeb Martin Girášek.

Opava ve velkém vsadila i na takzvané květnaté louky. První plochy ve slezské metropoli takto vykvetly už loni, další, například na náměstí Slezského odboje, vznikají letos.

Ve Frýdku-Místku budou při sekání postupovat operativně. "Kosit budeme v návaznosti na klimatické podmínky," řekl primátor Michal Pobucký. Město letos vyzkouší i sečení mulčováním, což znamená, že posečená tráva zůstane na trávníku. Ošetřovat tak bude plochy především v parcích.

Plochy v intravilánu, kde se bude málo sekat, si vytipovala i Kopřivnice. "Většinu míst ponecháme přirozenému vývoji a některá vytipovaná místa budou vyseta lučním semenem, aby se z nich staly louky se vším všudy," uvedl místostarosta Stanislav Šimíček. V bytové zástavbě se bude sekat čtyřikrát ročně, na loukách dvakrát do roka. Nechávat se bude vyšší travní porost.

Vytipovaná místa, kde se bude sekat jen jednou či dvakrát do roka, má i centrální ostravský obvod. Karviná rozlišuje více než pět typů trávníků s různou intenzitou péče a sečení ve městě omezila maximální výškou trávy. "V současné době město připravuje koncepci zeleně, kde řešení těchto jevů budou zahrnuta," doplnila vedoucí odboru komunálních služeb Karviné Jana Maierová.

Opava ještě v letošním roce chystá vznik takzvané zelené střechy. "V tuto chvíli je vše ve fázi příprav, kdy vybíráme vhodnou budovu v majetku města, kde by šla zelená střecha vybudovat," avizoval náměstek primátora Michal Jedlička.

Podle odborníků mají opatření smysl. "Vysoký trávník má smysl v tom, že když zaprší, tráva později vyschne," říká například krajinný inženýr Martin Dočkal z ČVUT.         

Autor: 
Žaneta Motlová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes