Datum zveřejnění: 
26. 6. 2019

Chátrající sportovní areál v centru Jindřichova Hradce patří městu. Komise nyní hledá vhodnou budoucí podobu. Do návrhu prostoru, jehož přestavba se vyšplhá na stovky milionů korun, se zapojí studenti architektury.

Areál Slovanu koupilo město Jindřichův Hradec loni za 10 milionů a Sokol za sedm milionů. Nyní se devítičlenná sportovní komise města musí dohodnout, jak využít lokalitu s fotbalovým hřištěm, tenisovými kurty, ubytovnou i plochou, kde se koná pouť.

"On se ten prostor zdá rozlehlý, ale když člověk začne počítat plochy na jednotlivá sportoviště, tak to tak velké není. A bude přetlak, co tam vůbec dokážeme dostat," řekl uvolněný radní Bohumil Komínek (ČSSD).

V polovině srpna má město domluvenou schůzku s vedením Fakulty architektury ČVUT v Praze, kde s návrhem osloví studenty magisterského studia, kteří v zimním semestru vytvoří prostorovou studii. Celková proměna lokality si vyžádá stovky milionů korun.

"Neměla by to být jen betonová zastavěná plocha, součástí má být i odpočinková zóna. O tom bude velká diskuse," nastínil Komínek.

S některými drobnějšími investicemi ale město nemůže čekat. "Protože je jasné, že to bude na delší dobu, rozhodli jsme se aspoň pro dílčí úpravy. Na místě se konají kulturní akce a vnímáme, že současné toalety už nevyhovují," uvedl Komínek.

Město proto za jeden milion korun vybuduje nové. Nebudou v provozu neustále jako veřejné WC, ale poslouží pouze návštěvníkům kulturních akcí. V areálu se odehrává například vyhlášená pouť Porcinkule nebo tam bývaly pivní slavnosti, které se ale letos přesunou do Husových sadů. Další peníze z rozpočtu město uvolnilo na drobné opravy v ubytovně Slovanu.

Podoba areálu se sportovišti na strategickém místě v centru města se podle Komínka nedá uspěchat. Jeho budoucností se zabývá sportovní komise, komise pro životní prostředí i výbor pro rozvoj města. "Podle nás se teprve v roce 2020 někam posuneme, protože teď jsou to jen myšlenky. A my si hlavně musíme říct, co se tam vůbec vejde, jaké sporty tam chceme, a podle toho definovat další zázemí," zdůraznil Komínek.

Dva kurty za fotbalovým stadionem si zatím Sokol ponechal. "Ale máme s nimi dohodu, že bychom je mohli společně využívat a že prostředky, které Sokol získal prodejem areálu městu, do něj investuje, aby se i Tyršův stadion tvářil jako jeden celek," uvedl radní.         

Autor: 
Marie Hazuková
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes