Datum zveřejnění: 
26. 6. 2019

Nejmodernější vývojové zařízení na světě. Tak mluví zástupci ČVUT a GE Aviation Czech o nové zkušební laboratoři vývoje leteckých motorů, která se v úterý otevřela na hradeckém letišti.

"V příštích měsících se v ní bude testovat turbovrtulový motor a vrtule pro letadla Cessna Denali. "Dnešní den je významným milníkem v propojování výuky a výzkumu s vývojem a výrobou jako ukázka cesty České republiky k inovačnímu lídru Evropy," prohlásil při slavnostním otevření děkan Fakulty strojní ČVUT Michael Valášek s tím, že v Hradci se bude primárně testovat fáze letu, aby se zjistilo a predikovalo, co se s motorem během letu děje.

Vrtulová zkušebna, která přišla na 300 milionů korun, byla spolu s turbovrtulovým motorem na hradeckém letišti oživena počátkem dubna a nyní je připravena k "ostrému" testování. Zkušebnu lze ale využít i pro zkoušení jiných druhů leteckých motorů.  

"Ve vedlejší zkušebně, která se právě připravuje, se v budoucnu počítá s tím, že se zde budou testovat i motory tryskové," naznačil budoucnost testování na hradeckém letišti Michal Valášek. "Motory, které budou naši zákazníci využívat, projdou i hradeckou zkušebnou," uvedl prezident pobočky GE Avia-tion Milan Šlapák.      

Autor: 
Petr Vaňous
Zdroj: 
nachodsky.denik.cz,hradecky.denik.cz