Datum zveřejnění: 
26. 6. 2019

V úterý 25. června 2019 se konalo slavnostní otevření nové supermoderní zkušebny turbovrtulových motorů ČVUT na Letišti Hradec Králové. Unikátní prostor simuluje skutečné proudění vzduchu na křídle letadla a umožní odečítat velké množství dat v reálném čase.

Zkušebna v Hradci Králové je součástí souboru čtyř pozemních zkušeben leteckých motorů, které ČVUT buduje pro posílení vývojové a výzkumné infrastruktury v České republice a pro výuku budoucích leteckých expertů. Světová unikátnost spočívá v horizontálním proudění vzduchu zkušebnou, což simuluje skutečné proudění vzduchu na křídle letadla, a ve schopnosti odečítat velké množství dat řádově z tisíce senzorů umístěných na testovaných motorech v reálném čase.

Projekt kombinuje spolupráci se světovým lídrem na trhu turbovrtulových motorů GE Aviation a financování z EU fondů, konkrétně OP VVV. Na přípravě a realizaci projektu jsem se podílel i já se svým kolegou Karlem Masopustem v rámci našeho působení v AK HOLEC, ZUSKA a partneři.

Na akci hovořil americký velvyslanec Stephen B. King, který vyzdvihl technologickou a akademickou tradici v technických oborech v ČR. Referoval také o nadšeném přijetí inovační strategie ČR americkými firmami, kterou ve spojených státech v rámci své návštěvy prezentoval premiér Andrej Babiš. Velvyslanec označil tento projekt za „jízdenku první třídy“ do světa inovací a za velký krok dopředu nejen z hlediska aplikovaných technologií, ale i pro studenty ČVUT, kteří si budou moct vedle získávání teoretických znalostí „sáhnout“ na nejmodernější technologie.

Slavnostního otevření se zúčastnil také náměstek Ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, který jakožto příznivec létání v ČR do Hradce přiletěl na prototypu letounu vyvíjeného společností Praga Avia vybaveného motorem GE vyvíjeným v České republice. Vyzdvihl i tradici letectví v ČR a referoval o pozitivní zpětné vazbě na projekt spolupráce GE s ČVUT, kterou obdržel od představitelů GE na Paris Air Show.

Třetím řečníkem byl generální ředitel GE Aviation Czech Milan Šlapák, který zkušebnu žertovně označil za „coolest place in the Czech Republic“ a vysvětlil, že tím neměl na mysli v horkém dnu příjemně vychlazenou zkušební halu, ale to, že jde o zkušebnu vybavenou světově unikátní technologií. V projevu zdůraznil roli ČVUT v propojování týmů výzkumníků a výrobní sféry, propojování států (USA a ČR) a v neposlední řadě také propojování příznivců letectví v ČR. Naznačil i možnost další spolupráce GE s ČVUT.

Slavnostní otevření zakončili primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek a rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který zdůraznil, že nová zkušebna je něčím, co v ČR nemá obdoby a co vzniklo v čase, který „bere dech“. Petráček také vyjádřil zvláštní poděkování panu děkanovi Valáškovi, bez něhož by projekt nemohl být realizován. K tomuto poděkování se připojuji.

Autor: 
Matej Kliman
Zdroj: 
vedavyzkum.cz