Datum zveřejnění: 
26. 6. 2019

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu začnou testovat unikátní zařízení, které by mělo ze vzduchu vyrobit 100 litrů destilované vody denně. Toto zařízení by mělo sloužit v odlehlých oblastech bez infrastruktury. Testování bude probíhat v reálných podmínkách na poušti ve Spojených arabských emirátech.

Zařízení na výrobu vody ze vzduchu bude představeno na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji. V pátek 21. června byl systém naložen na dva lodní kontejnery a odcestoval z Buštěhradu do Spojených arabských emirátů. Samotné testování bude spuštěno na konci července a vyhodnoceno o šest měsíců později z dat získaných dálkově díky solárnímu zdroji umístěnému nad kontejnery.

Tento testovaný systém vyrobí 100 litrů destilované vody denně a další úpravou z ní vznikne pitná voda. Zařízení, které bude na expozici v Dubaji vystaveno, by mělo mít pětinásobnou kapacitu a mělo by být spojeno i s dalšími systémy, například pro zavlažování.

Práce na projektu začaly v roce 2017 a v loňském roce vědci připravili návrhy a simulace. Testování, které se právě chystá, bude ale probíhat v reálných podmínkách na poušti, kde vědci zjistí, zda například nedojde k poškození stroje jemným pískem.

 

Zdroj: 
kladenskelisty.cz